A inceput postul...Si cel mai simplu desert ,care sa va incante papilele gustative , este acesta.
Merg de minune asa simple sau alaturi de un pahar cu ceai aromat.
Nu sunt greu de preparat ,dar sunt foarte gustoase...
Punem drojdia in putina apa minerala calduta, cu o lingurita de zahar. Lasam la temperatura camerei sa creasca 10-15 minute.
Cernem faina iar in mijloc ii facem un loc in care vom pune drojdia crescuta.Adaugam apoi, zaharul, 1 zahar vanilat, sarea, coaja de lamaie si margarina tinuta la temperatura camerei.
Framantam bine de tot toate ingredientele cam 30-40 de minute, pina obtinem un aluat pufos.
Acoperim bolul ( vasul) si lasam la dospit, la temperatura camerei, aproximativ 45-50 de minute.
Presaram faina pe un blat , rasturnam aluatul , deasupra presaram putina faina si il intindem cu o grosime cam de 2 cm.
Cu o forma dorita, inmuiata in faina , taiem gogosile .Putem face suluri din aluat, le indoin in doua si apoi le impletim.
Lasam iar la dospit 15 minute.
Punem uleiul la incins intr-o cratita, dar avem grija sa nu se arda.
Gogosile le asezam cu grija in uleiul incins si le coacem pina se rumenesc frumos pe ambele parti.
Le scoatem pe un servet de hartie sa se scurga uleiul , apoi le asezam pe farfuria de servit si dupa ce s-au racit putin le pudram cu zahar praf amestecat cu zaharul vanilat.
Cine doreste , poate servi gogosile cu dulceata.
Pofta mare sa aveti !
1
Cu cat le framantam mai mult si le lasam la dospit mai mult, cu atat vor fi mai pufoase si mai usoare.
2
Daca atunci cand se coc au un inel alb pe mijloc, inseamna ca sunt reusite , pufoase , usoare si goale la mijloc...