Imi place foarte mult gustul crocant a acestor gogosari marinati. Traind departe de casa, m-am acomodat sa-i prepar si aici. In portii mai mici (1kg), deoarece in orice anotimp al anului ai posibilitatea sa cumperi orice leguma si sa prepari , ce-ti doreste sufletul. Gustul lor specific si aroma foarte mult depind de gustul mierii de albine pe care o folosesti. De aceia , daca simtiti , ca mierea de albina are un miros foarte accentuat si specific decat cea cu care v-ati obisnuti mai bine inlocuiti-o in aceasta reteta cu zahar. De asemenea va recomand in toate retetele , unde folositi otetul - folositi numai otet de masa de culoare foarte deschisa sau de vin alb. Mirosul specific al otetului din vin rosu , poate strica gustul acestei marinate pentru gogosari sau ardei dulci mari.
Marinata:
Se spala gogosarii si se usuca bine. Se taie in jumatati si se curata de seminte si peduncul. Dupa preferinta se mai impart in felii mai mici. Usturoiul se curata tot. Borcanele si capacele se strerilizeaza si se pun cu fundul in sus pe un prosop sa se scurga bine de apa . Borcanele le arnajati sa va fie la indemana.
Intr-un vas aparte, preparati toata marinata fara frunza de dafin si piperul aromat. Amestecati bine . Mierea de albina , in prealabil topiti-o si amestecati cu uleiul si otetul. Multe gospodine adauga apa in marinata. Mie nu-mi place gustul gogosarilor preparati.
Intr-un ceaun mai mare se toarna o parte din marinata preparata, cateva frunze de dafin, boabe de piper aromat, catei de usturoi si se pune la fiert la un foc mare. In momentul, cand incepe sa fiarba , se adauga o parte din ardeii sau gogosarii feliati sau taiati in jumatate. Se amesteca foarte bine pentru ca sa se incorporeze in marinata pe toate partile si se lasa ceaunul sa fiarba la foc mare. Din momentul cand incepe sa fiarba marinata cu gogosarii, focul se scade la jumatate . Se fierb cca 4-5 minute. Poate se pare la prima vedere ca sunt tari , dar asa trebuie sa fie. In timpul fierberii , amestecati dupa fiecare minut pentru ca gogosarii sa se incorporeze bine in marinata pe toate partile.
Daca marinati ardei dulci, atunci timpul de fierbere este de 3-4 minute, deoarece ei sunt mai subtiri la coaja.
Alaturi de aragaz , sa aveti la indemana un fund de lemn mai mare, pe care se vor pune borcanele , ca sa nu crape in timpul, cand se va turna gogosarii cu marinada. P earagaz e necesar sa aveti un castron mic su apa clocotita , in care sa fie puse cateva capace, sa se sterilizeze, si asa procedati la fiecare portiune.
Se i-a borcanul sterilizat si caldut si se adauga in el felii de gogsari fierbinti cu o lingura deaceia mare lungareata. Pe momentul , cand se toarna in borcan , se mai apasa usurel deasupra lor , ca sa incapa mai multi gogosari sau ardei dulci. Printre ele sa se strecoare, usturoi, frunze de dafin si boabe. Daca va place aromatul de telina sau leustean, inseamna ca adaugati o creanga de verdeata, care a fost in prealabil , oparita. Borcanul se umple PANA LA LINIA DE SUS- ochi, asa i se spune in popor, se apasa bine , si se mai toarna marinada. Cand se pune capacul sterilizat fierbinte , sa fie pus pe lichid. Adica nu SE LASA AER IN BORCAN .
inca un moment, dupa ce ati implut borcanul, poate sa apara in unele cazuri putina spuma ( de la mierea de albina fearta)la suprafata borcanului, inlaturati, sa pamana marinada limpede. Se umple celelalte borcane si se dau deoparte. In ceaun se adauga putina marinada, frunze de dafin, boabe , si usturoi, se adauga alta portiune de gogosari taiati , se amesteca bine, si se lasa sa inceapa sa fearba la foc mare.Peurma se scade. Se procedeaza la fel pana se termina marinada si gogosarii.
Se trag bine capacele cu masina speciala si repede se aranjeaza sub o plapuma foarte calduroasa (cat dedesubt , asa si deasupra) , cu capacele in jos.
SUB ACEASTA PLAPUMA E NECESAR SA FIE TINUTE BORCANELE TIMP DE 48 DE ORE.
Este o conditie foarte stricta. La aceasta temperatura care se creaza se petrecere procesul de sterilizare mai lung , procesul de marinare, gogosarii isi imbiba marinata in ei, si elimina sucul lor. Nu uitati alta conditie stricta pentru toate conservele- IN MOMENTUL , CAND TURNATI GOGOSARII FELIATI, MARINATA SA FIE LIMPEDE , NU TULBURA.
urmariti pozele.