O muratura buna si aspectuoasa ,nu trebuie sa lipseasca din camara unei gospodine .
Usor de preparat , gustoasa alaturi de fripturi , tocanite .
Reteta o am de la mamica mea draga .
Gogosarii se spala se crapa in forma de x pentru a vedea daca sunt sanatosi .
Se aseaza in borcane curate si sterilizate in prealabill.
Printre gogosari pun bucatele de hrean si boabe de mustar, frunze de telina .
Se pune apa intr-un vas pe foc , se adauga sarea si cand s-a topit se pune zaharul ,mierea , otetul,piperul , foile de dafin . Cand da in clocot , turnam solutia peste gogosarii din borcane [trebuie pus ceva metalic sub borcane pentru a nu se sparge ].
Deasupra gogosarilor punem frunze de telina si le capsam .
Se aseaza in casete acoperite cu paturi [ dunst uscat] ,pana a 2 zi cand s-au racit .
Se depoziteaza in camara .
Este o muratura foarte buna .
Pofta buna !!!
1
Zeama de pe gogosari se poate folosi la acritul ciorbelor , le da un gust deosebit dulce acrisor .
2
Mierea de albine da un gust placut si un luciu gogosarilor .
3
Frunza de telina da un gust deosebit muraturii .