Gogonelele murate în saramură sunt foarte gustoase.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 6 porții (4 găletuse de ~1 kg și 2 borcane de 3 l).
Se spală gogonelele și ardeiul iute și se pun la scurs.
Între timp se curăță morcovii, usturoiul, țelina și hreanul și se spală bine. Ardeiul iute, morcovul, țelina și hreanul se taie fâșii pentru ca să se poată strecura printre gogonelele pe care le-am pus deja în recipiente.
Dacă se dorește, morcovul poate fi tăiat rondele. Deasupra se pun frunze de țelină, mărar și cimbru.
Pentru saramură se pune o lingură rasă de sare mare neiodată, la 1 l de apă. Într-o oală am pus 5 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve.
Se pune saramura călduță peste gogonele și se lasă să se răcească. Dacă nu ajunge saramura se mai prepară.
A doua zi, se completează cu saramură, dacă este cazul, se închid ermetic recipientele cu gogonele și se dau la cămară.
1
Alegeți gogonelele de mărime potrivită și ușor gălbui.
2
Folosiți doar sare mare, neiodată pentru că în caz contrar, murăturile se pot înmuia.
3
Puneți saramura călduță peste gogonelele așezate deja în recipiente.