Ma tot mancau degetele sa fac gemul asta de cand a postat Dia reteta, apoi am si gustat din el, mi-a adus Dia la Praidalion un borcanel, asa ca acum mi-am suflecat rabdarea, am instruit-o bine si m-am pus pe treaba...Strugurii din care am facut gem sunt struguri de vin, soiul ''Capsunica'', parfumati aromati. M-am documentat cum sta treaba cu strugurii astia, cica au origini americane, au fost creati acum cca 200 de ani in Carolina de Sud, numele sau original este ''Isabella'', datorita aromei puternice de capsuni, atat a strugurilor cat si a vinului , i-a atras denumirea de ''Capsunica ". In secolul XIX-lea a fost adus in Europa si s-a raspandit foarte repede datorita rezistentei la boli ( foarte rar afectat), la daunatori (imun la filoxera) si rezistent la ger. In majoritatea tarilor Europene este interzisa prin lege inmultirea sa,insa poate fi intalnit in foarte multe gospodarii.
Mai intai am cules strugurii, apoi am adunat bob cu bob, am cantarit boabele, le-am spalat, apoi m-am apucat sa decojesc.
Am pus separat cojile, iar intr-o cratita boabele decojite. Boabele decojite le-am pus cca 10 min sa fiarba, apoi le-am trecut printr-o sita, sa pot separa samburii de pulpa.
Cojile le-am dat prin blender pana am obtinut o pasta. Am amestecat pasta de coji cu pulpa de struguri si am pus la fiert cca 30 min, timp in care am luat spuma formata.
Dupa ce am luat spuma, am adaugat zaharul, zeama de lamaie si am dat focul la mic, am lasat sa fiarba cca 2 ore. Am pus intr-o farfurioara o lingura de gem si am bagat-o la congelator sa vad daca este legat bine gemul, a fost suficient de legat, dupa 2 ore de fiert la foc mic.
Am pus gemul fierbinte in borcane sterilizate, le-am capacit si apoi le-am acoperit cu o patura si le-am lasat sa se raceasca.
Pot sa spun ca este un gem foarte gustos, parfumat si aromat, numai bun de intins peste o felie de paine cu unt sau folosit in diverse prajituri.
1
rabdare, rabdare si iar rabdare, simplu ca un salut....