Am decis sa impartasesc cu voi modul in care se fac cartofii Byron din doua motive: 1). i-am tot gatit la cursul culinar si au fost parte din examenul final, unde am am avut de realizat patru preparate; 2). vreau sa va ofer o garnitura exceptionala pe baza de cartofi, la fel de gustoasa si indragita precum cartofii prajiti sau piureul de cartofi.
1. Se spala bine coaja cartofilor, inclusiv cu o perie de bucatarie, daca aveti asa ceva. Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade, apoi se pune sare intr-o tava de cuptor. Nu doar presarati sare, puneti destul de multa. Asezati cartofii peste patul de sare si bagati tava la cuptor pentru aproximativ o ora, pana cand sunteti siguri ca s-au copt cu totul.
2. Dupa ce ati scos cartofii din cuptor taiati-i pe din doua.
3. Scoateti apoi miezul din fiecare jumatate cu ajutorul unei linguri si puneti tot miezul intr-un vas/bol.
4. Puneti in amestec o lingura de smantana grasa, o lingura de unt, un sfert de lingurita de piper negru. Optional se poate pune si un sfert de lingurita de nucsoara. Amestecati al naibii de bine, pana faceti bataturi si va dau lacrimile. Glumesc!
5. Incepeti acum sa puneti amestecul in jumatatile goale de cartofi, iar cand terminati de umplut o jumatate faceti crestaturi cu cutitul la suprafata, dupa care, cu fundul unei linguri, apasati usor pe centru, pentru a face o mica gropita.
6. Intr-un alt vas mic faceti un amestec din 100 de grame de parmezan ras (poate fi si cascaval) si 100 ml de smantana lichida, apoi puneti cate o lingura din acest amestec in cavitatile fiecarui cartof.
7. Dati apoi jumatatile de cartof iar la cuptor (180 grade) aproximativ 15-20 de minute (sau pana cand suprafata devine aurie si gratinata).
Si acum ce va spuneam la inceput: daca faceti o masa mare pentru familie sau pentru prieteni si vreti sa le faceti cartofi Byron, va recomand sa-i serviti pe un platou mare, alaturi de carnea aleasa (merg cam la orice tip de carne la cuptor sau grill, dar mai degraba la cuptor), asa cum am pregatit eu la cursul culinar.
Pofta buna, bucatarasilor!
1
Alegeti cartofi de aproximativ aceeasi marime/dimensiune, pentru a se coace uniform in intervalul de timp setat. Daca aveti cartofi mai mici impreuna cu cartofi mai mari vor avea o textura diferita in interior raportat la acelasi interval de timp.
2
Sunt potriviti pentru carne sau consumati cu salata.