Galuste umplute cu prune (gomboti)

de laura_n in Dulciuri, 10 Sep 2015 | 16147 vizualizari

 

Este pentru a doua oara cand fac aceste galuste, imi plac teribil. Sunt un pic migaloase, poate din cauza asta nici nu le fac prea des in sezonul prunelor. Desi am vazut multe variante, umplute cu diverse fructe sau simple chiar, am optat numai pentru prune. Data viitoare poate voi fi mai indrazneata si voi incerca si alte umpluturi.

 

INGREDIENTE

  • pentru galuste:
  • - 1 kg cartofi
  • - 2 oua de gaina
  • - 500 gr faina (+/- 50 gr)
  • - 2 linguri gris
  • - 1 cub unt
  • - 1 praf nucsoara
  • - 2 linguri zahar pudra
  • - 15-20 prune
  • pentru "imbracat":
  • - 200 gr miez de nuca
  • - 3 linguri pesmet
  • - scortisoara macinata
  • - 100 gr zahar brut
  • - in plus apa + 1 praf sare, pentru fiert
Portii: 35
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Galuste umplute cu prune (gomboti):

Curatam si spalam cartofii si ii punem la fiert. Puteti sa ii spalati si sa ii fierbeti in coaja. Eu ii curat si ii pun 20 minute la copt la aburi.

Dupa ce s-au fiert, ii presam cu o furculita, adaugam untul, grisul si ouale batute si mixam rapid pana se omogenizeaza. Adaugam zaharul pudra amestecat cu nucsoara, si faina. Amestecam bine, apoi lasam la racit aluatul.

Spalam si desfacem prunele in jumatati. Daca sunt micute, le puteti scoate samburii si sa le folositi intregi.

Coacem nuca un pic, o macinam marunt. Intr-un castron, amestecam nuca macinata, pesmetul, scortisoara si zaharul brut.

Folosim un blat infainat bine, bine. Formam bilute din aluat, presam in mijloc cate o pruna intreaga sau jumatate, si formam o bila compacta. Le lasam deoparte pe un tocator din lemn.

Punem pe foc o cratita mai mare, cu apa si un praf de sare. Lasam sa fiarba si adaugam 5-6 galuste in apa si le lasam sa se fiarba. Cand se ridica la suprafata, le lasam inca 4-5 minute sa fiarba si apoi le scoatem cu o spumiera.

Imediat, le tavalim prin mixul de nuca . Le asezam pe un platou si le pastram la temperatura camerei pana la servire.

TIPS-URI

1

adaugati doua linguri de gris in compozitie

Daca ti-a placut reteta noastra "Galuste umplute cu prune (gomboti)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Chec ''surpriza'' cu mere si prune