Astazi am petrecut in sfarsit dupa-masa mama-fiica muult dorita, dupa saptamani mult prea multe departe de casa. Unde? In bucatarie, evident :)
Pentru galuste:
Pentru presarat:
Prunele uscate se pun la muiat de seara in apa domoala cu putina esenta de rom. Cartofii spalati se pun la fiert in apa cu sare.
Cand s-au racit, decojim cartofii, ii pasam si adaugam faina, grisul, pesmetul, sarea, uleiul si cele 3 linguri de zahar.
Aluatul rezultat trebuie sa nu fie lipicios aproape deloc. Lucrand pe o suprafata presarata cu faina, il impartim in bile de marimea unei nuci pe care le aplatizam, punem o pruna in mijloc (nu le-am scos samburii) si formam o bila. Cu grija, sa fie inconjurata bine pruna de aluat, altfel se poate desface galusca si fuge pruna :))
Pentru presarat, prajim putin uleiul amestecat cu scortisoara intr-o tigaie, apoi oprim focul si adaugam zaharul.
Intr-o oala mare, punem apa la fiert. Cand clocoteste, aruncam galustele in apa si asteptam sa rasara la suprafata apei :) Atunci sunt gata! Le scoatem cu grija cu o paleta direct in pesmetul prajit si le leganam pana se acopera de tot in crusta aromata de pesmet si zahar.