Ingredientele pentru friptura:
Ingrediente pentru Arici:
Ingrediente pentru garnituri:
Preparatele sunt pentru 11-12 portii
Pentru cotlet se va face o marinata speciala formata din:
- 1 ceapa potrivita
- 4-5 catei de usturoi
- cimbru / tarhon
- 1 ceasca de vin rosu demisec
- 100 gr unt
-4-5 boabe de piper Sichuan
-1 lingurita de hot chilli
-sare
Cotletul: se spala si se usuca, dupa care se va unge cu unt(untul fragezeste) care in prealabil a fost topit, se sareaza, pipereaza si se lasa in asteptare, separat se taie ceapa cubulete,se zdrobesc cateii de usturoi se pune ceasca de vin rosu demisec, toate acestea se pun intr-o punga speciala pentru marinat in care se va adauga si cotletul, se adauga cimbru si tarhon cate putin din fiecare condiment se sigileaza punga si se da la frigider intre 2-4 ore pentru a lua cotletul toate savorile ingredientelor.
Dupa ce carnea a stat suficient la frigider se scoate si se va pune intr-o tava la cuptor, in prealabil tava a fost unsa cu unt se introduce cotletul in tava, se ia un cutit foarte subtire si se va incerca sa se faca niste gauri in care se vor introduce morcovii(subtiri si lungi) se adauga si 2-3 catei de ustoroi in tava, se mai adauga ½ de cescuta de apa si se da la cuptor pentru a se face carnea. Din 15 in 15 minute carnea se va unge, dupa cum urmeaza, se ia din sos-ul rezultat in tava si se vor adauga 2-3 linguri de miere(100 ml miere), cu acest amestec se va unge carnea din 15 in 15 minute, se va lasa la cuptor pana cand este facuta. Daca cotletul este portionat deja se va lega bucata de carne cu ata alimentara pentru ca bucatile de carne sa stea drepte, dupa 45 de minute se va indeparta ata alimentara si se va lasa cotletul portionat sa se patrunda bine.
Aricii: Carnatii se taie in bucati de 3 cm, se prajesc dupa care se scot si se pun pe hartie absorbanta pentru a se inlatura surplusul de grasime.
Separat se curata cartofii, se spala se dau pe razatoarea mica si se scurg bine, se adauga ouale, faina treptat, sare, piper si se amesteca bine, se iau bucatile de carnat si se imbraca in aceasta compozitie dupa care se scufunda in ulei incins, de preferat ar fi intr-o friteuza cateva minute 4-5 minute. Dupa care se scot si se lasa in asteptare pentru a se-ndeparta surplusul de ulei.
Separat curatam si spalam cartofii pentru garnitura, taindu-i in bucati potrivite se vor sara, pipera, se taie ceapa julien care se pune in tava unsa cu ulei la cuptor. Se zdrobesc 2-3 catei de usturoi, dupa ce s-au calit 4-5 minute se adauga si cartofii, se pune cimbru, sare, boia de ardei si se pune putina apa. Se da la cuptor pentru a se face preparatul care va fi servit ca garnitura la Friptura Piramida.
Ciupercile se spala se curata de pielita protectoare, se aleg ciuperci cu palarii mijlocii, si se pun pe gratar, in prealabil grilll-ul a fost frecat cu o ceapa si ciupercile vor prinde gust de ceapa, in palariile ciupercilor se pune un strop de unt, piper, sare, un pic de usturoi.
Se va scoate cotletul de la cuptor, se lasa un pic dupa care se trece la a se taia felii de aprox 1,5 cm dupa care se va trece la montarea preparatului. Daca bucatile de cotlet sunt mari se vor taia in jumatate. Se vor lua bete de frigarui si se va introduce prima bucata de cotlet dupa care se va pune un arici pe lungime se va continua cu inca o bucata de cotlet si una de carnat dupa care in varf se va pune o ciuperca, dupa ce sunt montate se vor mai da la cuptor 5-10 minute iar pe palarii se va rade parmezan. Dupa ce s-a format preparatul inainte de servire se baga la cuptor 10 minute, dupa expirarea celor 10 minute friptura este gata pentru servit. Se va pune friptura in mijloc se vor pune cartofii imprejur, iar salata verde creata tocata marunt va forma o bordura imprejurul cartofilor.
Pofta Buna