Friptura delicioasa (tochitura) din carne de porc, reteta clasica si usor de preparat
Vreau sa va descriu mancarea mea preferata din carne de porc sau vitel. La noi se spune la aceasta reteta - friptura din carne de porc. Aici in Romania am auzit , ca se zice Tochitura. Oricum denumirea nu ne impiedica sa mancam aceasta friptura cu o bucatica de mamaliga si cu brinza de oaie rasa prin razatoare. Este o mincare traditionala, dar fiecare gospodina o prepara in felul ei.
Ingrediente pentru Friptura delicioasa (tochitura) din carne de porc, reteta clasica si usor de preparat:
Cum se prepara Friptura delicioasa (tochitura) din carne de porc, reteta clasica si usor de preparat:
Se incalzeste o tigaie adinca de otel cu uleiul. In acest rastimp se taie carnea in bucati de marimea de 3x4 cm - nu mai mici. Se adauga toata carnea cu 2 catei de usutroi taiati in felii pe tigaia incinsa bine si se prajesc la foc mare timp de 10-15 minute, amestecandu-le mereu cu o lingura de lemn. Carnea se va rumeni, va prinde o pojgita. Acest truc permite carnii sa-si pastrreze sucul ei si vom obtine la final o carne foarte prajita bine si foarte suculenta.
Intr-un ceaun se toarna continutul din tigaie, tot usturoiul de la prima capatina, taiat feliute, 50 ml de vin, toate condimentele, in afara de frunza de dafin, sarea nu se adauga. Se taie in cubulete toata ceapa si se adauga in ceaun. Se amesteca totul foarte bine si se lasa sa fiarba la un foc moderat timp de 10 minute.
Dupa aceea se amesteca inca o data, se acopera ceaunul cu capacul si se lasa sa se coaca carnea la o temperatura mica timp de 15 minute. Se scoate capacul, se adauga restul de vin alb si sarea dupa gust, 2 frunze de dafin. Se amesteca, se pune capacul (nu pe deplin) si se mai coace carnea inca 20 minute. Din cand in cand mai amestecati.
Cu 5 minute inante de a fi gata carnea se adauga tot usuroiul pisat de la a doua capatana. Se stinge focul, nu se scoate capacul si lasati carnea sa-si imbibe gustul de condimente si usturoi timp de 15 minute. Ceapa se caramelizeaza si se farama, nu se simte, dar ii da carnii un gust foarte placut dulce-piperat. Dupa aceasta metoda carnea de porc, vitel sau miel se prepara timp de 1 ora, de pui timp de 40 minute.
Va recomandam si reteta de Coaste de porc caramelizate la cuptor. O mancare extrem de aromata pe care am mancat-o cu mare placere este si Piept de porc crocant la cuptor
O reteta in care carnea este moale si se desface usor in bucati moi si suculente este Rasol de porc la cuptor