Nu stiu cati dintre voi a incercat sa faca piure din cartofii copti! Eu unul sunt tare mandru de aceasta descoperire.
Pentru piure
Pentru friptura (tochitura)
-cartofii alesi cu grija (sa aiba aceiasi marime) se spala (eu i-am spalat cu un burete de vase cu partea abraziva. Ei ce sa fac, am si eu ideile mele?), se infoliaza in staniol (nu-i musai ;)) si se pun in cuptor pe tava la foc mic. Ca si timp este undeva la peste 1 h (stiu, o sa va gandeti daca merita sau nu, asta puteti afla intr-un singur lucru).
Tochitura:
- carnea se taie cubulete, ceapa se toaca marunt, morcovi se dau pe razatoare, ciupercile taiate cubulete.
- carnea se soteaza in 2 lg de ulei, se adauga ceapa la calit. dupa ce a prins un pic de culoare ceapa, se adauga morcovii, ciupercile si o cana-doua de apa. Se lasa sa scada sub capac.
- Intre timp intr-un vas se amesteca bulionul cu o lingurita de tarhon, presarat putin cimbru si ienibahar, sare si piper dupa gust.
- dupa ce a scazut apa de pe carne se adauga compozitia de bulion peste si se lasa pe foc mediu spre mic acoperita cu capac. Din cand in cand se verifica consistenta adaugandu-se apa daca devine prea gros! La final se potriveste de sare si piper.
Piure:
- cartofii copti se scot din cuptor, se taie in jumatate (nu ii lasati prea mult la racit, folositi o manusa de bucatarie eventual) si se scobesc cu o lingura. Intr-o cratita zdrobim cartofii. Deoarece cartofii copti nu sunt asa apatosi precum cei fierti vor ramanea bucati mici de cartofi. Pentru a remedia aceasta situatie (se pot manca si asa daca nu sunteti "sensibili") piureul se trece printr-o sita fina, rezultatul va fi un piure cu consistenta de crema!
Se adauga unt, lapte cald, parmezanul si sarea amestecand cu un tel.
Eu unul va doresc POFTA BUNA!