O fripturica suculenta, aromata, numai buna de impresionat musafirii. Noi am pregatit-o la turta fetei, de Paste si am rupt gura targului cu ea... Bucatar sef: sotul meu!
Pasul 1: Pregatim carnea de miel: se spala, se curata de grasime si se portioneaza dupa preferinta. Se tine vreme de 2-3 ore in apa rece ca sa iasa sangele si sa se albeasca. Se scurge apa, apoi se introduce in alta apa cu otet pentru 6-8 ore (30 ml otet la 1 litru de apa).
Pasul 2: Facem marinata: zarzavatul se curata, se spala si se taie rondele, inclusiv usturoiul. Intr-o cratita potrivit de mare se amesteca zarzavatul, condimentele, 100 ml vin rosu, apa (2 litri) si se dau in fiert 10 minute, dupa care se lasa la racit. Se scot legumele, se tin la frigider si se pastreaza zeama. (atentie! nu se pune otetul la fiert).
O parte din zeama o punem cu bucatile de miel, adaugam condimentele pentru marinata (vezi ingrediente), acoperim vasul si lasam la marinat 24 de ore.
Cealalta parte din zeama in care au fiert legumele o pastram pentru momentul punerii la cuptor.
Pasul 3: Pregatim friptura: Intr-o tava destul de incapatoare se asaza bucatile de carne, legumele pe langa carne si se toarna lichidul ramas din prima faza a fierberii legumelor (atentie! nu cel in care a stat carnea la fragezit), astfel incat legumele sa fie acoperite integral, uleiul, 100 ml vin rosu si se da la cuptor la foc potrivit pentru circa 2-2,5 ore.
La jumatatea timpul de coacere, bucatile de carne se intorc si se rasuceste si tava in cuptor.
Mod de servire: pe farfurie se pune o bucata de carne, 2-3 linguri de legume si se stropeste totul cu sos. Se adauga un fir-doua de ceapa sau usturoi verde.
Pofta buna!