Flammkuchen sau Tarte flambée, e un fel de lipie din aluat de paine intins foarte subtire sub forma de dreptunghi si avand ca topping braza, ceapa si sunca sau grasime de porc. Se folosea la tara pentru a testa caldura cuptoarelor in care coceau fermierii painea, iar dupa 1960 a inceput sa fie cunoscuta si in zona urbana.
Ptr aluat:
Ptr topping:
Intai pregatim aluatul: amestecam faina cu sarea intr-un bol. Drojdia se freaca impreuna cu zaharul intr-o canita, adaugam putin lapte caldut si le turnam pe toate peste faina. Cu mainile bine unse cu ulei framantam aluatul cateva minute pana devine elastic si omogen. Acoperim aluatul si il lasam sa dospeasca in loc caldut cel putin o ora.
Preincalzim cuptorul la 250 de grade. Punem o craticioara cu apa in tava de la cuptor.
Sunca se taie cubulete, iar ceapa felii subtiri. Se imparte aluatul in doua bucati egale, se intinde o foaie foarte subtire pe care o asezam in tava unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt. Peste aluat se pune branza cu smantana sau cascavalul ras, lasand marginile neacoperite, apoi se presara sunca si feliile de ceapa. Se da la cuptor ptr aproximativ 10 minute, pana aluatul devine crocant.
Traditional se serveste pe un blat din lemn si se mananca bucati rupte cu mana.
Pofta buna!
1
topingul poate varia, puteti adauga felii de rosii sau ardei, puteti inlocui sunca cu salam, dupa preferinte