Crapul la grătar, cu rondele de cartofi, tot la grătar, este o mâncare foarte gustoasă, dietetică și ușor de făcut.
Dintr-un crap de 2,2 kg am făcut 2 bucăți de file de aproximativ 1 kg, fiecare. Dintr-o bucată de file am făcut „Crap prăjit, în făină de mălai, cu mămăliguță și mujdei de usturoi” (vezi rețeta https://www.bucataras.ro/retete/crap-prajit-in-faina-de-malai-cu-mamaliguta-si-mujdei-de-usturoi-85085.html) iar capul, coada și o mică parte din file le-am folosit la preparat „Ciorbă de crap” (vezi rețeta https://www.bucataras.ro/retete/ciorba-de-crap-85031.html).
Din ingredientele de mai jos au rezultat 2 porții.
Curățarea peștelui:
Se curăță peștele de solzi și se îndepărtează intestinele. Se îndepărtează capul și coada, după care se face file îndepărtând coloana vertebrală. Operațiunea a durat cca 1/2 oră.
Se spală bine și se mai lasă cca 1/2 oră în apă rece.
Capul, coada și o mică parte din file le-am folosit la prepararea ciorbei, iar din cele două bucăți de file am preparat două feluri de mâncare (crap prăjit și file la grătar).
Pregătirea crapului la grătar:
Se scoate peștele într-o strecurătoare, se lasă la scurs după care se taie peștele felii, cam de 2-3 degete grosime și se presară cu puțină sare. Se spală bine cartofii, se șterg cu prosoape de hârtie, se taie rondele de grosimea unui deget, sau mai subțiri, după preferință și se presară cu sare. Se unge grătarul electric cu puțin ulei, ca să nu se prindă peștele. Se pune grătarul pe temperatura cea mai mică, indicată pentru pește și se lasă să se incingă. Se pun bucățile de pește și rondelele de cartofi, după care se pune capacul. După 10-15 minute se întorc atât peștele, cât și rondelele de cartofi, pe partea cealaltă. Când sunt gata,se scot bucățile de pește și se pun într-un vas, la fel și cartofii. La nevoie, rondelele de cartofi mai pot fi lăsate, dacă nu sunt suficient de pătrunse. Se servește cald.
Poftă bună!
1
Gătiți peștele la foc mic ca să se pătrundă și să se rumenească.
2
Lăsați cartofii cu coajp, ca să nu se desfacă rondelele, să-și păstreze forma.
3
Lăsați cartofii la prăjit, suficient ca să nu rămână cruzi.