Fasole galbena in lapte de cocos

de Cristi Roman in Mancaruri de post, 4 Noi 2011 | 6884 vizualizari

 

Am gasit la magazinul polonez din cartier fasole galbena pastai, exact cum se gasea in curtea bunicilor mei din Calarasi, asa ca am luat un kilogram pentru a face acasa o mancarica. Am dorit o mancare traditionala clasica romaneasca insa cu un touch fin asiatic, nu complex.

 

INGREDIENTE

  • 800 grame pastai fasole galbena;
  • doua cutii lapte cocos;
  • o cutie de rosii tocate marunt;
  • o ceapa mica tocata marunt/calita;
  • 1/2 lingurita fulgi ardei iute;
  • 1/2 lingurita praf de turmeric (curcuma);
  • sare, piper;
  • pasiune.
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole galbena in lapte de cocos:

Am spalat, curatat, taiat la varfuri fasolea, dupa care am pus-o la fiert, in doi litri de apa, si am lasat-o pana cand s-a fiert aproximativ 80%. Am dat la o parte zeama - pastrand insa o parte din aceasta, separat.

Am pus apoi continutul a doua cutii de lapte de cocos (400 grame fiecare) peste fasole, am dat focul mediu si am lasat sa fiarba cam 10-12 minute, dupa care am pus si o cutie de rosii italienesti tocate marunt. Am mai lasat inca 15 minute, cu un capac cu gaurica deasupra, pentru a respira putin (altfel laptele de cocos se umfla si da pe-afara, de aceea trebuie tinut si focul mediu).

Intre timp am sotat intr-o lingura de ulei de masline o ceapa alba maruntita si am adaugat-o pe final in mancarica. Tot pe final am potrivit gustul cu sare, piper, putina curcuma (turmeric) dar si cu jumatate de lingurita de fulgi de ardei iute (si seminte si coaja uscata).

Laptele de cocos, curcuma si chili au fost singurele ingrediente pe care le-am dorit a le folosi pentru a da un touch asiatic usor acestei mancarici traditionale romanesti, de-altfel. In mod clar nu am dorit o amprenta asiatica mai intensa, altfel as fi adaugat si ghimbir tocat marunt, si lemongrass si povestea putea continua in acest fel.

Mancarea este profund vegetariana/de post, eu insa i-am alaturat si cateva bucatele de pui pe care le aveam dezghetate si pe care le-am rumenit inainte intr-o tigaie separata.

Mancarea este senzationala calda, este cremoasa si matasoasa, iar daca mai inmuiati in zeama de cocos cu rosii si bucati de paine de calitate totul devine un vis real.

TIPS-URI

1

fierbeti mancarea pe foc in functie de cat de zemoasa doriti sa fie: cu cat o tineti mai mult cu atat sosul isi va reduce din cantitate si va deveni mai dens - depinde deci de gustul fiecaruia;

2

la fel, puteti dilua sosul final adaugand din zeama in care ati fiert initial fasolea - de aceea am spus ca am pastrat zeama, pentru a o avea la dispozitie in caz ca sosul e prea cremos la final.

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole galbena in lapte de cocos" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Varza dulce calita si cu multe rosii proaspete