Iubesc bucataria libaneza....cred ca as manca falafel in fiecare zi si asta nu de azi, cred ca de ani de zile de cand l-am gustat prima oara si m-am indragostit definitiv!
Sunt foarte multe retete de falafel, dar astazi va prezint varianta mea............cu lipie libaneza calda preparata in casa...o minunatie!
Din aceasta cantitate ne ies 3 portii, eu le pun in pungi si apoi la congelator.
Se pune seara o cana plina de naut intr-o oala mai mare se adauga apa cat sa il acopere cu mult pentru ca el se umfla si o lingura de bicarbonat.
Se lasa peste noapte,iar a doua zi se scurge si se spala bine de cateva ori.
Se da nautul prin masina de tocat impreuna cu ceapa, si verdeata, eventual ardeiul iute.. Se adauga restul ingredientelor, turmericul, sarea, piperul, cuminul.
Se amesteca bine si apoi se pune in pungi la congelator. Eu de regula opresc o portie si o prepar imediat.
Pun intr-o farfurie compozitia, pun si o lingura de apa minerala, amestec bine si formez o singura chfteluta pe care o prajesc. Este cea de sacrificiu :))), apoi o gust si vad ce mai trebuie: sare, piper,ardei iute, cumin, dupa gust si inspiratie...etc...
Prajesc apoi toate chiftelutele, le scot pe un servet si le pun la masa alaturi de cartofi prajiti, felii de castraveti, rosii, lipie libaneza neaparat( eu o prepar in casa), sos de iaurt cu usturoi si tahini, de fiecare data am si hummus langa. :)
Minunat!
1
Unele retete prevad : coriandru, usturoi, chiar si chilli, boabe fava, fulgi de piper rosu, faina, zeama de lamaie, etc...