Nu stiu daca este reteta exacta de estonian kringel, dar eu asa o am de pe blogul Sydoniei, care nu mai este activ, din pacate.
Pentru aluat, frecam intr-un bol, drojdia cu zaharul pana la lichefiere, apoi adaugam laptele caldut in care am dizolvat sarea si doua maini de faina.
Lasam maiaua astfel formata la crescut pentru 15 minute, acoperind vasul.
Intre timp topim untul pe care il vom adauga peste maiaua crescuta, impreuna cu cele doua galbenusuri.
Omogenizam compozitia si incepem sa incorporam restul de faina.
Framantam un aluat nu prea tare, ca la cozonac, apoi il acoperim si il lasam la crescut 15-20 de minute.
Pentru uns, frecam untul cu zaharul pana devine spumos, apoi adaugam scortisoara.
Cand a crescut aluatul suficient, adica atunci cand si-a dublat volumul, il impartim in patru parti.
Intindem fiecare parte de aluat pe masa de lucru, in forma dreptunghiulara si de grosimea degetului mic.
Ungem foile cu unt si scortisoara si le rulam usor.
Cu un cutit ascutit, taiem fiecare foaie pe mijlocul lungimii, apoi impletim usor cele doua parti taiate, astfel incat partea taiata sa ramana deasupra.
La un capat vom lasa ruloul netaiat sa ne fie mai usor la impletit.
Lipim cele doua capete ale ruloului dand forma de covrig.
Asezam covrigii astfel formati in tava tapetata cu hartie de copt si ii coacem in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 25-30 de minute.
Intre timp preparam siropul, adica vom fierbe apa cu zaharul si scortisoara pentru 5-6 minute.
Cu acest sirop vom stropi covrigii dupa ce ii vom scoate din cuptor.
1
Se pot orna covrigii cu zahar, dupa ce au fost stropiti cu sirop.