Estonian kringel

de diaconta in Dulciuri, 18 Dec 2011 | 6505 vizualizari

 

Parcă n-am rezistat să nu fac ceva dulce,mai ales ca afară ninge cu fulgi mari,să speram că va fi la fel de frumos de Sărbători ca ş anul trecut.Si ce putea fi mai potrivit decât un colacel cu aromă de scortişoară,pufos la interior şi cu o crustă uşor crocantă.Adică Estonian Kringel,un alt dulce ce se propagă precum o epidemie.L-am văzut la Just Love Cooking,la Alice,la Miha si la multi altii.Reteta-i „fix-pix ,cum ar zice Miti,dar sa stiti ca o portie este mult prea putina.Ca sa nu mai zic de mirosul de scorţişoară care se împrăştie în toată casa.
Gata,hai sa-l „confectionam”,ca doar aici e site culinar nu conferinta.

 

INGREDIENTE

  Pentru coca:

  • 300 gr faina
  • 15 gr drojdie
  • 30 gr unt
  • Un galbenus
  • O lingurita zahar
  • 140 ml lapte caldut
  • Un praf de sare

  Pentru uns:

  • 7o gr unt
  • 3-4 linguri zahar brun
  • 2 lingurite scortisoara
  • 30 gr stafide
  • rom
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Estonian kringel:

Amestecam drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut si o lingura de faina(sa nu fie fierbinte).Lasam pana cand amestecul incepe sa dospeasca si creste ca si o spuma.Cernem faina intr-un vas,punem un praf de sare.Adaugam galbenusul de ou,untul topit si racit.Punem si amestecul de drojdie,restul de lapte si incepem sa framantam.Vom obtine un aluat mai elastic,putin diferit de cel de cozonac,care este mai moale.Framantam pana cand nu se mai lipeste de mana.Acoperim vasul cu un prosop si lasam la dospit intr-un loc caldut,fara curenti de aer.

Asteptam pana cand coca isi dubleaza volumul.

Stafidele le punem la inmuiat cu putin rom.

Amestecam untul cu zaharul brun si scortisoara.

Aluatul dospit il mai framantam putin,apoi intindem o foaie  dreptunghiulara de un cm grosime.Ungem foaia cu amestecul de unt cu scortisoara.Pastram putin unt pentru a unge deasupra.

Presaram stafidele(dupa ce le-am strecurat),apoi rulam foaia cat mai strans.Cu un cutit,taiem ruloul in doua pe lungime,lasam doar cativa centimetri netaiati la un capat.

Rasucim cele doua bucati de aluat,lasand partea taiata la exterior.Astfel vom obtine acel aspect deosebit.Unim cele doua capete,obtinand astfel un colacut.Ungem deasupra cu untul cu scortisoara pastrat.Il asezam apoi  intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Punem in cuptorul preincalzit si lasam 25-30 de minute.

Se poate face si o glazura .Mie mi-ar fi placut o glazura din crema de branza cu lamaie,dar pentru ca pofta era prea mare,m-am multumit sa-l servesc cu niste iaurt grecesc.
Mmmmmmmmm adica ….minunat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Estonian kringel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (72)

diaconta 1

20.12.2011, 11:15

Ionela hai fuguta

simona119 1

08.02.2012, 16:26

absolut divin

diaconta 1

08.02.2012, 16:34

Simona multumesc
tare bun este

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Estonian Kringel