Cum eu incerc sa elimin cat mai mult din chimicalele din mancare, iar esentele sunt preponderent chimice, am facut esenta de vanilie.
Despica pastaile de vanilie in doua. Taie pastaile in jumatati si pune-le in borcan. Pune vodca peste, astfel incat sa le acopere. Astupa bine borcanul si pune-l in camara sau un dulap mai nefolosit, la intuneric. Lasa 3 luni la macerat. Din cand in cand agita amestecul.
Dupa 3 luni amestecul va avea o culoare de chihlimbar si aroma de vanilie. Strecoara esenta si peste pastaile ramase mai pune o tura de vodca. O sa vedem peste alte 3 luni daca si a2a tura e la fel de aromata ca prima.
Poti face si zahar vanilat, ca sa nu-l mai folosesti pe cel din comert care e aromat cu vanilina, un produs 100% chimic. E foarte usor. Cumperi o pastaie de vanilie, o tai bucati mici, o pui in zahar, amesteci bine si dupa 2-3 saptamani folosesti zaharul aromat. Completezi mereu cu zahar, astfel incat sa ai mereu borcanul plin.