sunt preferatele familiei mele si sper din tot sufletul sa va placa!
eu am facut compozitie dubla si am umplut frigiderul de craciun, spre bucuria familiei !
Se face crema de vanilie/lamaie prima data pentru a se raci:
Se pune la fiert 3/4 din lapte impreuna cu zaharul si margarina. Separat intr-un castron se pune restul de lapte cu faina si se amesteca. In timp ce fierbe pe foc laptele se adauga "şodoul" din lapte si faina peste si se amesteca energic cu telul pentru a nu se forma cocoloase (eu am pus 5 linguri mai pline cu faina).
Se lasa la rece, abia cand se raceste se adauga esenta de rom/lamaie , dupa preferinte...Eu am folosit esenta rom si razatura de lamaie, in combinatie, a fost placuta la gust.
Aluat eclere:
Se pune la foc apa, uleiul sau untura si sarea. Cand incepe sa fiarba punem toata faina dintr-o data si amestecam energic. Lasam 10 minute sa se mai raceasca, adaugam pe rand cate un ou si amestecam permanent. Compozitia finala trebuie sa fie de consistenta unei creme groase.
Se umple posul cu compozitie si se " toarna" in tava eclerele (lungi de 6-7 cm sau choux-uri rotunde ). Se introduc in cuptorul incins. ATENTIE ! NU se umbla la cuptor decat dupa ce incep sa miroasa si se observa prin geam ca sunt umflate si au o crusta aurie.
Se lasa sa se raceasca pe un gratar si se taie pe latura cea mare pe orizontala doar pe jumatate, adica se taie un capac dar nu de tot. Se umplu cu crema (tot cu posul), daca nu va descurcati sa tineti in mana stanga coaja de ecler si in drepta sa aveti posul cu crema, puteti sa la umpleti cu lingura, nu e problema.
Se topeste ciocolata la bain-marie, se adauga 3-4 linguri de ulei pentru luciu, se amesteca continuu pentru a nu se lipi cumva de vas si se trec eclerele prin glazura. Se pot orna cu frisca....eu nu am mai avut timp, le-am lasat asa de data aceasta.
POFTA BUNA !
1
daca am fost in criza de timp am folosit crema de vanilie sau de lamaie de la dr oetker......e ft buna!
2
din aceasta compozitie si pot face mini-eclere si choux a la creme