Drept prima reteta pentru provocarea Cutia Miesterelor va fi una absolut delicioasa. Dulceata de portocale. Nu am vrut neaparat sa fie portocale rosii, dar daca le-am gasit in magazin am zis sa le folosesc pe acestea. Am mai incercat si alta data sa fac dulceata de portocale, dar nu a iesit asa de buna ca si aceasta. Va spun din start ca am inlaturat toata pielita alba, astfel dulceata nu a iesit deloc amaruie. Pentru plus de aroma am adaugat putina apa de trandafiri si cateva petale de trandafiri pentru aspect… singurul meu regret este ca am facut prea putina, doar un borcanJ)
Tot ce este complicat si migalos la aceasta dulceata este curatarea portocalelor. Pentru ca mie nu-mi place aroma amaruie pe care o da pielita alba, am hotarat sa inlatur aceasta amareala. Pentru asta am procedat in felul urmator:
Am spalat portocalele foarte bine cu apa calda. Am curatat portocalele de coaja, le-am taiat capetele si cu un cutit foarte bine ascutit am taiat partea alba a portocalei. Cu acelasi cutit am taiat printre pielitele ce delimiteaza feliile si in felul acesta am ales doar feliile fara pielita. Destul de migaloasa treaba…Am pus toate feliile intr-un castron, iar resturile le-am stors intre palme pentru a colecta sucul. Era si pacat sa le arunc asa…Am separat sucul de feliile de portocale, iar sucul ramas l-am folosit la o prajitura.
Intr-o craticioara am pus apa si zaharul. Le-am pus pe foc la flacara mica inspre medie si am lasat sa fiarba siropul pana ce acesta a scazut si a inceput sa se lege. Puteti sa probati siropul daca luati pe o lingura putin sirop, atingeti cu degetul siropul si cand suprapuneti doua degete acestea se lipesc. Peste siropul legat puneti apa de trandafiri si feliile de portocale. Amestecati si lasati pe foc pana incepe sa capete consistenta si sa se lege. Dureaza aproximativ 15 minute. Daca va grabiti sau daca doriti sa va ramana cat mai intregi feliile de portocala atunci adaugati in dulceata 1 lingurita pectina. La final adaugati si petalele de trandafiri. Puneti dulceata fierbinte in borcane sterile, daca faceti mai multa dulceata si infiletati borcanele cu capace. Noi am lasat dulceata putin sa se raceasca si am servit imediat o felie de unt cu dulceata. Este minunata la micul dejun sau pentru prajituri! Sa va fie de folos!!
1
Daca adaugati pectina in dulceata se reduce timpul de fierbere la 5-8 minute