Am primit zilele trecute cateva(kg) gutui si m-am apucat de facut dulceata...adevarul e ca are un gust minunat si o aroma..mmmm.
Nu pot sa va spun cate gutui am folosit pt ca le-am cantarit doar dupa ce le-am curatat si taiat cubulete.
Alegem gutui coapte si sanatoase,pe care le spalam,le curatam de coaja si cotoare,apoi le taiem cubulete.Eu le-am taiat de diferite dimensiuni.
Punem intr-o oala cu fundul gros gutuile,zaharul si apa,dupa care punem pe foc mare pana incepe sa fiarba,apoi dam focul mic si lasam sa fiarba.
Amestecam din cand in cand,luam spuma si dupa vreo 45-50 de minute putem controla siropul(punem o picatura pe o farfurioara,lasam sa se raceasca si daca nu curge este gata).
Punem zeama de lamaie,mai lasam sa fiarba 5 minute,dupa care o punem in borcane sterilizate,punem capacele si le punem cu fundul in sus pana se racesc,apoi le depozitam in camara.