Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)

de miki_a in Dulceata / Gem, 19 Iun 2015 | 9322 vizualizari

 

Acum câţiva ani în urmă (să fie vreo 3) am descoperit rubarba la supermarket, avea un preţ mic şi toată lumea tăbărâse pe ea. Eu nici nu ştiam ce e, mi se păreau tulpini de sfeclă dar am cumpărat luată de val şi am început să căutat diverse retete cu acest peţiol. Atunci am facut dulceaţa de rubarbă şi un desert cu iaurt şi sincer, mie chiar mi-a plăcut foarte mult gustul şi textura, aşa că m-am hotărât să repet procesul şi anul ăsta (dacă tot am găsit-o la reducere)!
Dulceaţa de rubarbă are un gust specific dulce-acrisor şi o textură specială care nu are nevoie de prea multe pentru a fi pusă în evidenţă.
De regulă, dulceaţa de rubarbă se face în cantităţi mici (1 kg de tulpini) pentru a i se evidenţia mai bine culoarea. Eu am sărit pragul si am făcut din 2 kg de tulpini. A iesit mai închisă la culoare, dar un motiv ar putea fi că nici nu era foarte roşie, în schimb a iesit foarte, foarte bună şi numai bună de servit la micul dejun.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg de rubarbă;
  • 2 kg de zahăr fin;
  • 2 l de apă.
Portii: 5
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent):

Tijele de rubarbă se spală foarte bine şi se lasă la scurs.

Într-un vas încăpător (o oală de inox mai mare în volum) punem apa şi zahărul la fiert. Lăsăm până se leagă siropul, fără a amesteca în oală. Eventuala spumă formată se indepartează cu lingura şi cu o pensulă înmuiată în apă rece (pentru a evita riscul de zaharisire).

Cât timp fierbe siropul, tăiem tijele de rubarbă în bucăţi de 1,5 - 2 cm (necurăţate de coajă, dar înlăturaţi orice urmă de frunze, se spune că sunt otrăvitoare).

Când siropul este legat (facem proba cu picătura pe farfuria rece; dacă se întinde mai fierbem siropul până se leagă, dacă rămâne bobiţă fermă siropul este fiert şi putem adăuga rubarba).

Din acest moment mai fierbem maxim 10 minute (tulpinile trebuie să se pătrundă uşor). Dulceaţa va face spumă (o înlăturaţi atât cât se poate cu lingura fără să amestecaţi în oală).

Puneţi dulceaţa fierbinte în borcane, înfiletaţi capacele şi asta e tot.

Mi-au ieşit 5 borcane mari.

Chiar dacă este considerată o plantă umilă ce creşte pe toate drumurile (aşa se spune dar eu am gasit-o numai la supermarket), preparatele cu rubarbă sunt deosebite prin gustul lor, prin culoare şi aromă.

 

TIPS-URI

1

Se poate adauga limetă, franjuri din coji de portocale, batoane de vanilie.

2

Pentru a nu face spumă foarte multă se foloseşte zahăr foarte fin sau cubic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

miki_a 1

21.06.2015, 21:01

Da Mirela, e o dulceata foarte buna! Daca ai ocazia (gasesti rubarba in Kaufland si in Lidl) sa o pregatesti! Eu ti-o recomand cu drag!

diaconta 1

21.06.2015, 21:31

Bravo Ela Eu nu am pegatit dulceata dar era o vreme cand faceam mereu compot si tare ne placea.Are un gust interesant,putin acrisor si aromat.

miki_a 1

21.06.2015, 22:26

Multumesc Dia!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mancarica de cartofi, cu costita afumata si legume - Reteta simpla la tigaie

de vasimur 4

ieri la 16:54

Strudel cu budinca de vanilie si visine - Reteta rapida cu foietaj

de Caty 2

pe 06.07 la 18:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Dulceaţă de zmeură