Am cumparat o ladita de piersici cu gandul de a mai face niste compot din ele,desi mai facusem o tura,dar mi se pareau putine....totusi am zis ca sunt prea multe numai pentru compot,asa ca m-am gandit sa fac si niste dulceata.nu am mai facut niciodata,dar nu imi pare rau ca am incercat sa fac...a iesit o dulceata parfumata si cu un gust incantator...asadar daca aveti ocazia sa faceti dulceata de piersici,nu o ratati,pentru ca merita din plin!!!
Mai intai pregatim borcanele.(din alea mici de 400 de grame am folosit).
le spalam bine cu apa fierbinte si le punem la scurs pe un prosop curat.
Spalam piersicile bine sub jetul de apa.
le taiem in doua si le scoatem samburii.
dupa ce le-am scos samburii,luam fiecare jumatate de piersica si o taiem feliute subtiri.
le punem toate intr-o oala de tuci(sau o oala mai groasa daca nu aveti de tuci) .
deasupra turnam zaharul,iar cu o paleta le amestecam.
le lasam sa stea asa cu zaharul cam 2-3 ore,pentru a-si lasa zeama.
in acest timp,mai amestecam din cand in cand in ele,pentru ca zaharul sa se topeasca.
punem oala pe aragaz,la foc potrivit.
amestecam in dulceata din cand in cand.
din momentul in care incepe sa fiarba dulceata ,o lasam pe foc 1 ora si 30 de minute ,maxim 1 ora si 45 de minute(eu am lasat-o 1 ora si 30 de minute).
cu 10 minute inainte de a inchide dulceata,stoarceti lamaia,si puneti zeama peste dulceata.
cand este gata inchidem aragazul.
punem dulceata fierbinte in borcane si le infiletam.
le acoperim cu o patura groasa si le lasam pana a 2a zi asa.
a 2a zi le etichetam si le punem la loc racoros.
Pofta buna cand o serviti!!!!