Si cu asta (cred!) ca am incheiat cu dulceata pe anul asta. :))
Dulceata de cirese amare este dupa parerea mea cea mai buna dulceata. Voi puteti rezista unei portii de clatite cu dulceata? Eu nu! :)))
La fel ca si la dulceata de cirese nu am folosit mult zahar, una pentru ca am facut-o pentru consum imediat si a doua mi se pare ca iese extrem de dulce.
Punem ciresele fara samburi intr-o cratita cu fundul gros, apoi le acoperim cu zahar. Dam la frigider pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se pune apoi cratita la fiert la foc mic, nu direct pe flacara, ci pe o tabla din aceea de copt vinetele si ardeii.
In timpul fierberii vom curata de cate ori este nevoie spuma ce se formeaza. Cand nu se mai formeaza spuma, adaugam lamaia taiata felii si crenguta de menta proaspata. Se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Din cand in cand se verifica daca dulceata este gata, punand din sirop pe o farfurie rece. De preferat ar fi sa nu o fierbeti prea tare, caci ea se va "lega" destul de mult dupa ce se raceste.
Se scot feliile de lamaie si crenguta de menta si se pune dulceata fierbinte in borcanele bine spalate si uscate. Se capseaza si se rastoarna cu capacul in jos. Se acopera si se lasa la racit.