stiu ca sunt destule retete de dulceata,dar fiecare din noi o face in alt fel asa ca va dau si varianta mea..
Spalam ciresele,le lasam sa se usuce sau le stergem,le luam coditele si le scoatem samburii(asta e cea mai lunga operatiune:))).
Luam o oala cu fundul gros si punem 1 strat de cirese,unul de zahar si tot asa pana terminam ingredientele,punem capacul si lasam la rece o noapte.
A doua zi scoatem din frigider,luam capacul si punem pe foc.Cand incepe sa fiarba punem sucul de la cele 2 lamai si spumam de cate ori este nevoie.
Lasam sa fiarba,amestecand mereu ca nu cumva sa se lipeasca,pana incepe sa se ingroase si siropul incepe a se lega,,apoi scoatem pe o farfurioara si lasam la racit,daca nu curge este gata.
Calculati ca dupa ce se raceste se ingroasa destul.
Dam deoparte si punem in borcanele sterilizate(le spalam si le dam la cuptor la 100-125° timp de 10-15 minute).
Punem sub borcan lama unui cutit pt a nu se crapa,apoi umplem cu dulceata,punem capacele si intoarcem borcanele cu capacul in jos pana se racesc,apoi le stergem,le etichetam si le punem in camara.
1
este indicat sa puneti o plita pt copt vinete sub oala intimp ce fierbeti dulceata,dar din pacate eu nu am avut.
2
tin sa precizez ca sucul de lamaie il puteti pune si la sfarsit,10-15 minute inainte de a stinge focul.