Dulceata de capsuni reteta
Este sezonul dulceturilor de tot felul. Zilele astea am preparat dulceata de capsuni, a iesit foarte gustoasa, aromata, racoroasa, datorita mentei uscate pe care am adaugat-o la compozitia de capsuni. De o vreme prepar dulceata cu gel fix, mie personal, imi place mult, iar timpul necesar este mult mai scurt. Cel mai mult mi-a luat spalatul si sterilizatul borcanelor si curatul capsunilor de codite. Intotdeuna incep cu pregatirea borcanelor, pe care dupa ce le spal bine cu detergent de vase, le clatesc cu apa din abundenta, le las sa se scurga putin si le sterilizez in cuptorul de la aragaz cam 10 minute, la foc minim, pana se usuca. Folosesc intotdeauna borcane cu capace filetate. Am facut aceste precizari pt gospodinele incepatoare, sper sa le fie de folos. Aceste manevre au durat vreo 30 de minute.
Dulceata de capsuni reteta
Capsunii spalati, se curata de codite, cei mari se taie bucati, se pun intr-o oala incapatoare, se amesteca zaharul cu praful gel fix, se adauga peste capsuni, tot acum se adauga vanilia si menta uscata maruntita, se amesteca bine si se pune dulceata la fiert, la foc potrivit, amestecand continuu.
Din momentul inceperii fierberii, este necesar sa fierbeti dulceata cam 3 sau 4 minute, amestecand continuu. Precizez ca eu nu am luat spuma, in rest am respectat instructiunile de pe plicul gel fix. Dupa trecerea timpului de fierbere, luati oala de pe foc si cu ajutorul unui polonic, umpleti borcanele, infiletati capacul apoi puneti borcanele cu gura in jos cateva minute.
Asezati toate borcanele intr-o tava, de data aceasta cu capacul in sus, le acoperiti cu o patura groasa, asigurandu-le in acest mod un dunst uscat. Dupa ce se racesc, ziua urmatoare, le luati din tava, le curatati daca este nevoie, in cazul in care ati picat dulceata pe peretii exteriori ai borcanului, le etichetati si le depozitati in camara. Am obtinut 9 borcanele.
1
Intotdeuna incep cu pregatirea borcanelor, pe care dupa ce le spal bine cu detergent de vase, le clatesc cu apa din abundenta, le las sa se scurga putin si le sterilizez in cuptorul de la aragaz cam 10 minute, la foc minim, pana se usuca. Folosesc intotdeauna borcane cu capace filetate.
2
Avantajul folosirii gel fix-ului 3x1 este ca nu aveti nevoie de prea mult zahar. Pt 1 kg de fructe sunt necesare doar 350 g zahar.