Dulceata de ardei iuti, dulce-acrisoara, usor picanta, este perfecta alaturi de o friptura sau un platou de branzeturi. Reteta de azi are printre ingrediente si cativa gogosari si ardei capia, precum si ceapa rosie, ingrediente care mai iau din iuteala ardeiului.
Spala ardeii, taie cozile si curata bine de seminte si vinisoarele care ii dau iuteala. Neaparat cu manusi, caci daca sunt foarte iuti nu scapi usor de senzatia de arsura a mainilor. :D
Daca sunt foarte iuti, spala-i in mai multe ape.
Spala si curata capia, gogosarii si ceapa rosie.
Taie ardeii si gogosarii cat de marunt iti place, iar ceapa tai-o pestisori. Pentru ca am avut o cantitate mai mare de legume, eu le-am tocat la robot.
Pune otetul la fiert impreuna cu zaharul si cateva cuisoare, pana se formeaza un sirop, la fel ca la orice dulceata. Fa testul cu picatura pe farfurie: siropul trebuie sa fie suficient de legat incat picatura sa-si pastreze forma, dar atentie, sa nu iasa nici prea inchegat.
Pune ardeii iuti si celelalte ingrediente peste sirop, amesteca si lasa la fiert pana se leaga bine dulceata. Aspectul ardeiului la final trebuie sa fie usor sticlos.
Pune dulceata de ardei iuti cu ceapa rosie in borcane sterilizate, inchide capacele si intoarce borcanele cu fundul in sus, pentru cateva minute.
A iesit o dulceata echilibrata ca gust, nici prea dulce, nici prea iute, pe care am savurat-o acompaniata de cateva branzeturi si samburi de nuci si un pahar de vin rosu.
Sa incercati si voi reteta mea de dulceata de ardei iuti cu ceapa rosie.