O dulceata nemaipomenita! Mai ales ca afinele au fost culese de noi!;)
Afinele se aduna de pe munte, cu un pieptene special, se spala in apa de izvor, se curata de impuritati si se duc acasa (sau la gazda dupa modelul nostru).
Se cumpara de la magazin 2,5 kg. de zahar si se lasa peste noapte la rece.
Dimineata pe racoare se pun afinele la fiert la foc mic, pe o tabla. Se lasa la fiert cca. 60 de minute, se face testul specific dulceturilor, pe o farfurie se "picura" cativa stropi din dulceata, daca nu se scurge si ramane picatura perfecta, dulceata e gata. Intre timp se pregatesc borcanele, care se spala si se pun la incalzit in cuptor. Capacele se sterg cu o bucata de vata sau pansament steril imbibat in alcool sanitar sau palinca.
Dulceata se pune in borcanele fierbiniti, se inchid ermetic, imediat, se lasa la racit, acoperite cu o patura mai groasa, pana a doua zi. Apoi se depoziteaza in camara, pentru zilele friguroase ce ne asteapta.