Afinul,cunoscut şi sub denumirea de afinghi,asine,coacă,cucuzie,pomişoare sau ştiinţific Vaccinum myrtillus face parte din familia Ericaceae.In afara de faptul că gustul lor dulce acrişor te cucereşte instantaneu,are deosebite proprietaţi terapeutice.Astfel se pot folosi atât fructele cât şi frunzele sale.
Cel mai important efect terapeutic este acela împotriva diareei şi diabetului.
Putem sa consumăm fructele delicioase ca atare sau sa preparam dulceţuri ori gemuri delicioase,băuturi răcoritoare ori lichioruri.
Pentru dulceaţa aceasta am ales varianta clasică în pofida celei cu gelfix,deşi eu sunt la fel de mulţumită şi de acelea.
Afinele se spala si se curata de eventualele impuritati.Se pun sa stea cu zaharul vreo 2 ore.Cred însa ca se pot pune si direct la fiert deoarece nu au lasat deloc suc in tot acest timp.
Se pun apoi la fiert intr-o cratita cu fundul dublu.
Eu am lasat sa fiarba 40 de minute dupa primul clocot.A iesit forte groasa.
Daca o doriti mai fluida lasati mai putin timp.
Spre final se adauga zeama de lamâie.
Pentru a vedea daca e fiarta suficient,puneti o lingurita de dulceata pe o farfurioiara care ati tinut-o in frigider.Daca se încheaga înseamna ca e gata.
Punem dulceata in borcane curate si sterilizate,închidem capacele si le lasam acoperite cu un prosop sa se raceasca.
Le punem în camara ori mai la îndemâna.Având în vedere ca au iesit doar 4 borcanele,eu nu le-am pus prea departe.
In prima faza am combinat-o cu niste gogosi si parca ma mai bantuie ceva idei.