Una dintre micile plăceri ale vieții, este aceea de-a savura o cană cu lapte proaspăt, cu aroma unică pe care n-o vom întâlni niciodată în laptele din comerț. Cu siguranță mulți dintre voi adoră dulciurile, așa că, măcar o dată în viață trebuie să preparați ”dulceață de lapte”. :)
Am să fiu sinceră și am să vă spun că dacă am calcula ingredientele și timpul de preparare, am ajunge la concluzia ca e mai economic să o cumpărăm.
Ceea ce nu putem compara, este gustul fin care parcă aduce a caramel și lapte praf, consistența cremoasă și parfumul dulceag. Lipsa aditivilor și a conservanților, fiind un plus demn de luat în calcul.
Despre istoria acesteia nu vă pot spune prea multe. Unii cred că provine din Argentina ( și eu tind să cred la fel ), alții că ar fi spaniolă. Cert e că originea ei este latină.
În primul rând, laptele trebuie să fie proaspăt și gras. Poate fi de vacă sau de bivoliță. Dacă va căpăta aciditate, laptele se va brânzi, iar dacă va fi degresat, dulceața nu se va îngroșa. Pentru că se poate arde foarte ușor, dulceața de lapte se fierbe pe bain marie. E modul cel mai sigur de-a finaliza cu succes acest preparat. Principiul care stă la baza pregătirii deosebitei dulceți, este evaporarea completă a apei din lapte. Acesta, împreună cu zahărul se pune pe aburi și se lasă, pur și simplu, la ”închegat”.
Eu l-am fiert cam 10 ceasuri. :) Se amestecă mai rar în primele ore, abia la urmă se insistă. Laptele va face acea spumă densă care trebuie omogenizată pentru a nu rămâne sub formă de cocoloașe. Deși a durat atât de mult, cu siguranță voi mai prepara această dulceață. Data viitoare voi folosi jumătate din cantitățile folosite acum. Mi-au ieșit 4 borcane, care întoarse pe capac pentru a face vid, vor rezista câteva luni fără conservare. Voi folosi dulceața de sărbători pentru prepararea unei creme pentru prăjituri. Cu ceva unt proaspăt și-o mână de alune, sunt sigură că va ieși o cremă grozavă! :)
1
Dacă veți adăuga cacao, gustul se va apropia foarte mult de cel al ciocolatei de casă.
2
Așa cum am spus mai sus, puteți folosi dulceața la prepararea cremelor pentru prăjituri. Adăugați nuci, alune, arahide sau folosiți-o ca atare ca topping pentru o porție delicioasă de pancakes. :)
3
Pentru colorație intensă și îngroșare mai rapidă, se poate adăuga o lingură cu bicarbonat de sodiu.