Este o mancare specifica beduinilor, in care dovleceii se fierb in supa de iaurt solid.
Se folosec dovleceii zucchini cei mai mici , sa nu depaseasca 6-7 cm lungime.
Se serveste cu garnitura de orez fiert cu fidea.
Se scoate miezul si semintele dovleceilor cu un cutit semicircular special.
Se spala dovleceii si se lasa la scurs.
Umplutura
Se pune uleiul la incins intr-o tigaie neaderenta si se adauga semintele de pin ; se prajesc usor pana iau o culoare aurie si se scot pe o farfurie.
Se caleste in acelasi ulei ceapa taiata marunt 2-3 minute ,apoi se adauga carnea de vita macinata cu sarea si condimentele; se lasa cca 10 minute.
Se scoate carnea intr-un castron , se adauga semintele de pin si se amesteca; se lasa sa se raceasca.
Se umplu dovleceii cu carnea.
In tigaia neaderenta se pun 5 linguri de ulei si se calesc dovleceii umpluti pana iau o culoare aurie.
Supa de iaurt solid”jameed”
Bulgarii de iaurt solid se sparg, se acopera cu apa fierbinte si se lasa 2-3 ore la inmuiat.
Se introduc in blender ( se mai poate adauga putina apa calda ) si se mixeaza; lichidul obtinut se adauga peste dovlecei si se lasa la fiert 15 minute.
Supa de iaurt
Se pun in blender iaurtul, apa si faina si se mixeaza bine.
Se pune la fiert cu dovleceii 15 minute.
Se potrivesc de sare.
In tigaia neaderenta se pun 2 linguri de ulei si se caleste usturoiul taiat marunt pana ia culoare aurie.
Se adauga usturoiul la supa la ultimele clocote.
Se decoreaza cu patrunjel verde sau coriandru verde.
Garnitura de orez
Orezul se curata si se opareste cu apa fierbinte; se lasa cu apa cca 5 minute ,apoi se spala cu apa rece.
Intr-o cratita neaderenta se pune uleiul la incins , se adauga taiteii si se lasa pana iau culoare brun deschis.
Se adauga apa ; cand apa fierbe se adauga orezul si sarea.
Se fierbe la foc mic 20 de minute.
Se decoreaza cu seminte de pin(" snobar").
Pofta buna!