Pentru ca aseara am mai gasit in gradina 2 dovlecei la metru , i-am taiat pentru a nu imbatrani.
Initial am vrut sa-i tai cubulete si sa-i congelez, dar m-am gandit ca iar incarc congelatorul cu legume ce pot fi pastrate si in alte moduri si n-o sa am loc pentru alte produse pentru care congelarea este cel mai bun mod de pastrare.
Asa ca am decis sa conserv dovleceii in sos de rosii. In acest mod am oricand la indemana o baza pentru supe/ciorbe sau alte preparate .
Am curatat dovleceii in strat subtire si i-am portionat cubulete.
In borcane spalate si uscate am pus cubuletele de dovlecei peste care am turnat suc de rosii ( rosii trecute prin separator ) pana am umplut borcanele.
Am adaugat un praf de sare la fiecare borcan si cate 2-3 frunze de telina.
Am capsat borcanele si le-am sterilizat 50 minute intr-un vas tapetat cu hartie de ziar pentru a evita spargerea borcanelor in timpul fierberii.
Am lasat borcanele sa se raceasca in oala in care au fost sterilizate apoi le-am scos, etichetat si asezat in beci pentru a fi pastrate peste iarna.
1
Se poate adauga in fiecare borcan cate un catel de usturoi si/sau frunze de patrunjel .
2
Sarea nu este obligatorie, preparatul rezista foarte bine peste iarna daca este corect sterilizat.