Desert tort entremet cu gem de zmeura

de Constelatialeu in Torturi, 30 Dec 2019 | 2188 vizualizari

 

M-am inspirat de la Simona Callas. Bunatati de Craciun.

 

INGREDIENTE

  • Blat, forma de 18 cm
  • 1 banana foarte coapta
  • 50 g unt moale
  • 60 g zahar pudra
  • 50 g smantana 20% grasime
  • 5 g praf de copt
  • 150 g faina
  • 1 fiola esenta vanilie
  • 1 lingura cacao
  • Mousse de ciocolata alba
  • 150 g ciocolata alba Callebaut
  • 200 g smantana pentru frisca
  • 30 g zahar pudra
  • 3 galbenusuri
  • 1 fiola esenta vanile
  • 7 g gelatina pudra + 20 ml apa rece
  • 100 ml lapte 3,5 % grasime
  • Gem de zmeura
  • Glazura oglinda
  • 150 g ciocolata alba Callebaut
  • 200 g smantana pentru frisca
  • 70 g sirop glucoza
  • 10 g gelatina -6 foi
  • colorant rosu
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort entremet cu gem de zmeura:

Blat : Faina se cerne impreuna cu praful de copt si cacaua. Banana se paseaza bine. Untul moale se freaca cu zaharul , apoi se adauga oul, vanilia si jumatate din amestecul uscat, apoi smantana, restul de amestec uscat si la final banana pasata, se omogenizeaza totul bine. Se tapeteaza o forma de tort cu diametrul de 18 cm, se pune amestecul in forma si se da forma la cuptorul preincalzi la 180 grade pentru cca 25 min la cuptor electric. Se scoate forma din cuptor se lasa sa se raceasca bine, apoi sectionam blatul in doua parti, o parte o decupam sa obtinem un diametru de 14 cm. 

Gem de zmeura, eu n-am avut gem am avut dulceata pe care am blendat-o apoi am mai pus-o sa fiarba pana am obtinut consistenta unui gem mai gros.

Mousse de ciocolata alba :Gelatina se hidrateaza in 20 ml apa rece. Ciocolata se topeste pe baie de abur. Galbenusurile se amesteca intr-un vas incapator, peste galbenusuri turnam laptele infierbantat in fir si amestecam bine, adaugam esenta de vanilie, ciocolata topita si gelatina hidratata si omogenizam. Smantana pentru frisca impreuna cu zaharul s emixeaza pana obtinem o frisca nu foarte tare.Frisca se amesteca in crema de ciocolata.

Asamblare : Forma in care am copt blatul de tort se imbraca cu folie acetata, se aseza blatul de 18 cm, se toarna o parte din mousse, s eda la congelator  10 min, apoi se scoate si se aseaza blatul de 14 cm, peste care punem mousse, bagam din nou la congelator pentru 10 min, scoatem din congelator si formam un cerc din gemul de zmeura, peste care intindem restul de mousse. Se da la congelator cateva ore.

Glazura oglinda : Foile de gelatina se hidrateaza cu apa rece. Intr-un castron punem ciocolata alba, smantana pentru frisca, zaharul, siropul de glucoza si colorantul rosu si asezam castronul pe baie de abur, amestecam continuu pana se omogenizeaza totul, tragem de pe foc, stoarcem foile de gelatina si le incorporam in glazura, lasam sa ajunga la temperatura camerei, amestecam din cand in cand sa nu faca pojghita.

Scoatem tortul din congelator, il scoatem din forma si-l asezam pe un gratar, apoi turnam glazura peste tort.

 

TIPS-URI

1

glazura ramasa o strangeti si o puneti intr-un recipient cu capac si o depozitati in frigider, se poate folosii la alt tort, se incalzeste pe baie de aburi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort entremet cu gem de zmeura" nu uita sa-i faci un review.
 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Generația G sau Generația Gorgonzola. Ce meniu au alcătuit 10 influenceri italieni!
citeste mai mult
Generația G sau Generația Gorgonzola. Ce meniu au alcătuit 10 influenceri italieni!
RETETA RECOMANDATA
Tort cu nucă şi cremă de ciocolată