Usor de realizat, ingrediente putine, dar de calitate, textura usoara, aerata si gustoasa, toate aceste atuuri fac din tortul diplomat un desert pe gustul multora dintre noi.
Eu nu am savurat nicicand un tort diplomat mai bun ca acesta, dat fiind faptul ca nu prea agreez o textura buretoasa si "plastificata" datorate gelatinei in mare parte, insa aici a avut textura ideala. Am folosit o cantitate mai mica de gelatina, o smantana grasa care s-a batut perfect, si chiar a iesit la fix. Singurul incovenient a fost crema insuficienta, insa tot raul spre bine, fiindca va spun si cum am solutionat problema.
Pozele sunt un pic mai ...diferite, din motive de expunere :))))
Pregatim o forma rotunda sau patrata, asezam folie alimentara in interior, astfel ca atunci cand insiropam piscoturile sa nu curga din sirop.
Asezam pe marginea interioara a formei toate piscoturile, formand o bordura egala, iar daca ne raman piscoturi, le asezam deasupra dupa ce turnam crema. Desfacem conservele de fructe si le scurgem, insiropand astfel si piscoturile. Oprim putin suc pentru a hidrata gelatina.
Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu un praf de sare si zahar. Amestecam energic cu un tel pana se albesc si se leaga, apoi transferam compozitia pe baie de aburi si amestecam pana se infierbanta si devine cremoasa. Adaugam gelatina hidratata si amestecam. Luam de pe foc ca sa nu fiarba gelatina, doar sa se topeasca.
Scoatem cam trei sferturi din cantitatea de smantana, o mixam cu ajutorul unui mixer. Incorporam compozitia de oua, si fructele scurse bine din conserve, coaja de portocale, eventual taiata mai marunt. Aceasta compozitie o turnam in forma cu piscoturi, asezam o folie alimentara peste ea, si dam la rece. Eu am pus-o in balcon, unde a fost destul de rece si s-a inchegat foarte bine. Lasam pana a doua zi sau minim 4 ore. Aici, am vazut ca nu a fost suficienta cantitatea de crema raportata la forma pe care am folosit-o eu ( 28 cm si inalta).
A doua zi, desfacem folia, asezam restul de piscoturi (daca raman).
Eu am curatat cateva banane pe care le-am asezat in strat egal pe toata suprafata de crema inchegata.
Restul de smantana il mixam cu putin zahar pudra vanilat si spritam peste tort.
Curatam fructele de kiwi, le feliem. Ornam tortul cu felii de fructe dupa bunul plac.
S-a incadrat perfect pana la marginea piscoturilor si a iesit si mai bun cu stratul de frisca si banane.
Se da la rece pana in momentul servirii.
1
Nu folositi ananas proaspat in compozitie. Acest pont l-am aflat de la carismaticul bucatar Vladut si tare mi-a prins bine.
2
atat ananasul proaspat, cat si fructul de kiwi contin o enzime care impiedica gelatina sa se inchege, rezultatul fiind un esec.
3
Alt pont este valabil si pentru combinatia de ananas crud si crema de branza, ananasul conferindu-i un gust amarui. Eu am experimentat de doua ori aceasta situatie, iar acum am inteles de ce si nu mai fac greseala aceasta.