Am facut aceasta combinatie pentru prima data cand baietelul meu a implinit 6 ani. E un tort care in forma aceasta pot spune ca e o inventie de-a mea, o combinatie de blat si creme culese din alte prajituri/torturi dar asocierea lor au ca rezultat un tort festiv foarte delicios. Si acum sa va scriu si reteta😋
Incepem cu prepararea cremei de vanilie pentru a avea timp sa se raceasca. 5 galbenusuri le mixam cu zaharul pana se albesc, adaugam amidonul si mixam pana la incorporare completa. Laptele il incalzim putin cu esenta de vanilie si il turnam in fir subtire peste compozitia de oua mixand la viteza mica. Compozitia rezultata o punem pe foc mic si amestecam cu un tel pana se ingroasa si devine ca o budinca. Eu pun aceasta crema in folie alimentara ca sa nu faca crusta si o las la racit. Budinca de oua trebuie sa fie racita complet. Cat budinca sta la racit ne ocupam de blaturi. Le coacem fiecare separat in forma tapetata cu hartie de copt.
Pentru blat separam cele 3 oua. Peste galbenusuri adaugam zaharul si apa si mixam pana se albesc. Adaugam si lingura de cacao si incorporam bine. Separat batem albusurile spuma cu un praf de sare. Incorporam treptat spuma de albusuri in compizitia de galbenus cu o spatula. La final adaugam treptat 3 linguri de faina (4 pentru blatul de vanilie) amestecata cu 1/2 praf copt. Punem blatul la copt pentru 20 min la cuptorul preincalzit la 180°. Eu coc blaturile in cuptor electric fara functie de ventilatie. Blaturile se lasa la racit dupa care se insiropeaza bine cu siropul pregatit.
Trecem din nou la crema de vanilie. 250 gr unt la temperatura camerei se mixeaza pana devine spuma. Peste unt se adauga treptat mixand continu cate o lingura de budinca pana la incorporare totala.
Bananele se decojesc, se taie feliute si se dau prin sucul unei lamai pentru a nu se oxida.
Pe un platou asezam primul blat de cacao, intindem aprox jumatate din crema de vanilie, asezam bananele si acoperim cu crema ramasa. Lasati putina crema pentru a imbraca marginile. Asezam deasupra blatul de vanilie insiropat si apasam pentru a se fixa. Nivelam marginile cu crema ramasa si dam la frigider.
Ne ocupam acum de mousse ul de ciocolata. Mascarponele la temperatura camerei se amesteca cu o spatula pentru a deveni cremos. Pe baie de abur se topeste ciocolata (200 gr daca folositi un mascarpone si 300 gr daca folositi un mascarpone si jumatate) dupa care se incorporeaza treptat cu mascarponele. Frisca lichida se mixeaza iar cand incepe sa se lege adaugati o lingura de zahar pudra. Zaharul o stabilizeaza si nu se taie usor. Cand a ajuns la cinsistenta dorita opriti va din mixat pentru a nu o taia. Frisca batuta se incorporeaza treptat in crema de mascarpone cu ciocolata. Cand e gata o punem la frigider pentru aprix 10 min.
Scoatem tortul din frigider si punem peste blatul de vanilie mousse ul de ciocolata. La fel ca si la crema de vanilie lasati putin mousse cat sa va ajunga sa imbracati marginile si ultimul blat. Peste mousse ul de ciocolata puneti un strat de gem de visine (eu am gem facut in casa dar e bun si cel din comert) si asezati ultimul blat de cacao insiropat. Apasati usor pentru fixare. Cu mousse ul ramas imbracati in strat subtire tortul si lasati l la rece pentru aprox 2 ore.
Dupa ce tortul a stat la rece, preparam glazura. Ciocolata maruntita bine cu un cutit o punem intr o farfurie adanca. Frisca o punem pe foc pana se incalzeste bine dar fara sa fiarba si o turnam peste ciocolata maruntita. Lasam 5 minute dupa care amestecam pana se omogenizeaza. Acum o punem peste tort si o nivelam.
Tortul se poate orna si cu frisca sau crema de unt. Fiecare cum prefera.
Gata, e delicios!