In urma cu 27 de ani, pe 31 decembrie 1993 am zis Da, iar pasii ne-au purtat impreuna, mana-n mana la bine si la rau. La multi ani, noua Clementina si Valentin !
Retete festive de iarna.
Blat umed : Am folosit un inel reglabil, pe care l-am potrivit la dimensiunea de 22 cm, l-am tapetat cu hartie de copt si l-am asezat in tava de la aragaz, tava in care am pus hartie de copt. Am amestecat ingredientele uscate, faina, cacao, sare si bicarbonat de sodiu. Separat am mixat cele 2 oua cu zaharul pana si-au dublat volumul, apoi am adaugat uleiul ca la maioneza si la final am adaugat esenta de vanilie si iaurtul. Peste aceasta compozitia am pus ingredientele uscate si am omogenizat bine. Am turnat compozitia in forma si am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 15-16 min, nu mai mult, trebuie sa obtinem un blat umed nu uscat. Am scos blatul din cuptor dupa 15 min si l-am lasat la racit.
Bla cu nuca :Am folosit acelasi inel reglabil ca la blatul umed. Cele 2 oua cu 3 linguri de zahar le-am mixat bine, pana si-au dublat volumul, apoi am adaugat nuca macinata si faina. Separat Am mixat 3 albusuri cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare, spuma ce am incorporat-o in compozitia de oua cu nuca, am omogenizat amestecul folosind miscari lente de jos in sus.Am turnat compozitia in forma si am dat la cuptorul preincalzit la 180 grade, am folosit testul scobitorii. Cand a trecut testul scobitorii am scos blatul din cuptor si l-am lasat la racit.
Sirop : 200 ml apa cu 3 linguri de zahar le-am pus la fiert, cand a inceput sa clocoteasca am adaugat 1 lingura de rom ( bautura). Am lasat sa se raceasca bine.
Crema de unt : Untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul pudra l-am mixat bine. Separat am pus intr-un castron de inox 3 galbenusuri cu 3 linguri de zahar si 100 ml lapte si am omogenizat bine, apoi am adaugat ciocolata alba si am pus castronul pe baie de abur sa se topeasca ciocolata. Dupa ce ciocolata sa topit am luat de pe baie de abur castronul si am mixat crema pana a inceput sa se raceasca, apoi am adaugat-o , putin cate putin, in untul moale,am adaugat colorant gel galben, am mixat pana am obtinut o crema catifelata.
Crema mascarpone. Intr-un cstron am pus mascarponele si zaharul farin si am mixat, apoi am adaugat si 4 linguri din crema de unt, am adaugat colorant gel rosu si am mixat pana am obtinut o crema catifelata.
Asamblare : Ambele blaturi de tort le-am taiat in doua, am asezat pe platou prima parte de blat cu nuca pe care l-am insiropat bine, apoi am pus o parte din crema cu unt, am nivelat, am asezat prima parte din blatul umed peste care am intins crema mascarpone, am nivelat si am asezat partea a doua din blatul cu nuca, insiropat bine, peste care am intins crema de unt, am asezat si ultima parte de blat umed. Am imbracat tortul pe margini cu ambele crema, asa un fel de amestec in degrade. Deasupra am intins crema mascarpone si am ornat cu ambele creme, cu perlute, stelute si cirese confiate.