Iubesc prajiturile cu morcovi mai ales in conbinatie cu ghimbir si scortisoara. Acest tort a fost facut de ziua sotului.
Blatul :
Nuca se rumeneste la cuptor la foc mic. Se curata de coaja amaruie si se pune la blender sa se marunteasca. Morcovul se rade fin. Amestecam faina cu bicarbonatul, praful de copt, sarea si scortisoara. Ouale se bat foarte bine cu mixerul. Adaugam zaharul treptat, apoi uleiul, freshul si vanilia, eu am gresit si am pus rom in loc de vanilie dar a iesit super. Punem faina in ploaie si incorporam tot cu mixerul. Urmeaza morcovii, ghimbirul si nuca si amestecam cu spatula. Tapetam doua tavi de 28 cm cu unt si faina sau facem blaturile pe rand, eu asa am facut. Nu folosim hartie de copt ca nu iese uniform, trebuie forma detasabila de tort. Impartim compozitia in doua parti egale in doua castroane identice. Dam la cuptorul cald la 180° pt 25-30 min fara ventilatie. Facem testul cu scobitoarea. Cand e gata scoti blatul si-l lasi sa se raceasca bine in forma. Apoi facem al foilea blat. Nu se coace un singur blat ca apoi sa se taie in doua ca e fraged si se rupe.
Siropul :
Pui apa cu zaharul, amesteci, adaugi esenta si freshurile. Lasi sa fiarba sa scada la jumate din cantitatea de lichid. Am impartit siropul in doua boluri la fel dar am folosit doar un bol pt ca am gustat si mi-era ca iese prea dulce, am folosit 100 ml sirop deci in total aveam 200 ml sirop dar am folosit doar 100 ml, cred ca mergea cu tot siropul.
Crema :
Untul si branza sa fie la temperatura camerei, scoase cu cateva ore inainte. Se bate bine untul singur. Separat batem si branza, trebuie sa fie din aceea clasica, simpla, fara iaurt sau verdeata, chiar daca e un pic sarata nu se simte la dulciuri. Incorporezi untul la branza si freci cu mixerul. Cerne zaharul pudra si adauga la crema de unt treptat, cate 2 lg, impreuna cu esenta de vanilie si coaja de lamaie rasa atunci nu cea de la frigider cu zahar. Eu am pus de la o lamaie putin verde, gustul e senzational. Crema se da la rece neaparat cateva ore pt a se intari. Eu m-am grabit si n-a fost ok ca e cam moale. Eu am pus 200 gr zahar pudra vanilat dr oetker in loc de 230 cat era in reteta pt ca mi s-a parut prea dulce si n-am mai pus cele 2 lgt esenta de vanilie pt ca zaharul era vanilat
Asanblare tort :
Taie varfurile blaturilor ca sa fie la acelasi nivel si apoi se faramiteaza pt ca le vom folosi la ornat. Siropul se imparte in doua parti egale in doua cani asemanatoare ca si gramaj. La fel se imparte si crema. Blaturile se insiropeaza cu ajutorul pensulei. Punem crema pe primul blat insiropat, asezam al doilea blat insiropat si punem a doua parte de crema si imbracam tortul. Pe margine se pune blatul zdrobit care e nemaipomenit cand mananci din el pe fiecare felie. Se da la rece cateva ore si se decoreaza. Blatul simplu neinsiropat l-am gustat si era senzational si neinsiropat oricum nu prea are nevoie, e fraged.