Facut special pt Sfantul Mihail si Gavril...la o onomastica alaturi de prieteni si familie!
Incepem tortuletul nostru cu merele, care se curata de coaja si de cotor. Ungem cu putin unt o forma de yenna si dam merele la cuptor cu scobitura in jos, vreo 10 minute. Apoi le intoarcem cu scobitura in sus si le mai dam la cuptor vreo 5-7 minute. Zaharul il caramelizam in cratita in care vom face tortul, si ungem bine peretii si fundul cratitei. Lasam sa se raceasca pana finalizam merele. Dupa ce s-au inmuiat usor, asezam merele in cratita cu caramel si le indopam cu un cubulet de unt (cca juma de lingurita ), o lingurita de dulceata, jumatate de nuca si putina ciocolata si un varf de cutit de scortisoara.
Ne apucam sa facem aluatul.
Galbanusurile le frecam cu cele 5 linguri de ulei, ca pe maioneza. Batem spuma cele 5 albususuri cu un praf de sare, pana devin o spuma densa, apoi incepem sa turnam zaharul (1 cana de cca 250 g) - cate putin, pana formam o bezea tare. Adaugam galbenusaurile si mestecam usor,esenta si coaja de portocala, apoi adaugam faina (aceeasi cana )si amestecam usor de jos in sus ca sa nu iasa aerul din aluat.
Printre mere indopate asezam bucatele de unt, apoi turnam aluatul obtinut si dam la cuptor cca 40 minute, pana se rumeneste usor.Lasam 2 minute sa respire, apoi il intoarcem cu grija pe un platou (trbuie rasturnat fierbinte datorita caramelului ) si ul pudram putin cu scortisoara. Lasam sa se raceasca bine, apoi il ornam cu frisca din abundenta.
Eu am facut din seminte (susan, in,floarea soarelul si dovleac) si migdale, amertecate cu zahar caramelizat, niste bombonele, pe care le-am pus din loc in loc si am completat cu sticksuri de ciocolata alba si neagra.