Pentru ca maine implinesc 10 ani de cand sunt aici cu voi, pe Bucataras, am zis sa nu treaca aceasta zi fara un tort deosebit. Chiar daca nu e cine stie ce la prima vedere, va garantez ca este un tort delicios, cele doua arome, ciocolata si mascarponele se imbina perfect. Dupa prima felie, parca ai mai savura inca una.
Pusesem ochii de ceva vreme pe acest tort, de pe un site unguresc, candva am avut o tentativa de a-l face dar ceva am gresit la el si nu mi-a iesit, insa de data aceasta ne-am lins pe degete, vorba aia.
Blatul:
Crema de mascarpone:
Crema de ciocolata cu alune:
Pentru decor:
Blatul: Untul moale se mixeaza impreuna cu zaharul pudra si praful de sare pana devine spumos. Se adauga pe rand cate un ou si se mixeaza bine dupa fiecare.
Se amesteca faina alba, praful de copt si cacaua. Se presara jumatate din cantitate peste crema de unt, se toarna jumatate din cantitatea de lapte si se mixeaza pentru omogenizare. Se adauga si restul de ingrediente uscate si restul de lapte. Se omogenizeaza bine. La final se adauga iaurtul, se amesteca bine apoi se toarna compozitia intr-o tava rotunda cu diametrul de 28 cm, tapetata cu hartie de copt. Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se lasa cca 40 de minute. Se face testul cu scobitoarea.
Cand este gata, se scoate din cuptor, se asaza pe un gratar si se lasa sa se raceasca bine. Se taie apoi in doua parti pe orizontala.
Crema de mascarpone: Se mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul pudra si intaritorul. Se adauga pe rand mascarponele si se mixeaza pana la omogenizare. Se da la rece.
Crema de ciocolata: Se incalzeste pe baie de abur sau la foc foarte mic frisca impreuna cu ciocolata cu alune si cea amaruie, rupte in bucati mai mici. Se amesteca pana se topeste toata ciocolata dupa care se lasa sa se racoreasca, amestecand ocazional.
Asamblare tort: Pe un platou se asaza primul blat. Se insiropeaza cu lapte dulce apoi se unge cu jumatate din cantitatea de crema de mascarpone. Se asaza in jurul blatului un inel reglabil. Se toarna peste crema de mascarpone crema de ciocolata cu alune, racita usor. Se da la rece pentru cateva ore. Se scoate apoi tortul de la frigider si se pune restul de crema de mascarpone. Se niveleaza apoi se asaza al doilea blat, insiropat cu lapte dulce. se da din nou la rece pentru cateva ore.
Se imbraca tortul in frisca iar deasupra se toarna ciocolata amaruie topita in prealabil cu frisca, lasand sa curga usor si pe margini. Se orneaza cu nuca de cocos si zmeura.
Pofta buna!
1
Daca vi se pare prea mult zahar in blat, puteti reduce cantitatea.
2
Ciocolata sa fie de calitate, pentru un gust desavarsit.
3
Se poate orna dupa imaginatia fiecaruia.
4
Daca blatul este prea crescut pe mijloc, se poate indrepta pentru a ne fi mai usor la ornat.