Rămăsesem multă vreme cu gândul la tortul Gabrielei. Doar că mă gândeam că nu o să găsesc mango foarte bine copt, cu atât mai puţin piure de mango cum a folosit ea.
După îndelungi căutări am găsit un mango mai de Doamne ajută şi am completat cu piersici din compot.
Fiind aniversarea mamei, ocazia a fost tocmai potrivită.
Mă bucur că şi de data aceasta am reuşit să fac un tort delicios care a fost apreciat de toţi cei care l-au gustat. Foarte aromat şi răcoros, cu multe fructe.
La mulţi ani Mamei mele, viaţă lungă şi multă multă sănătate.
Blat ( forma cu diametrul 28 cm):
Jeleu de zmeura:
Mousse de piersici:
Jeleu-crema de mango şi piersici:
Pentru ornat:
Eu am pregatit mai întâi jeleul de zmeura.
Foile de gelatina le-am hidratat cu putina apa rece.
Am încalzit siropul si am pus gelatin scursa de apa.
Am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Am turnat totul într-o forma cu diametrul de 18 cm, în care am pus o folie.
Am pus forma la congelator.
Daca vreti sa câştigati ceva timp puteti sa faceti tot acum si piureul de piersici pentru mousse.
Am pregatit apoi blatul de tort.
Pentru blat am separat galbenusurile de albusurile celor 5 oua.
Intr-un bol am amestecat faina, grisul, cacaua si praful de copt.
Am pus mierea în lapte si le-am încalzit putin, fara a fierbe.
Am mixat galbenusurile cu zaharul si am adaugat câte putin laptele cu miere.
Dupa ce zaharul s-a dizolvat,am turnat si uleiul în fir subtire,mixând la viteza mica.
Am adaugat apoi ingredientele uscate.
Am mixat albusurile cu un praf de sare si le-am încorporat usor în crema de galbenusuri.
Am turnat compozitia în forma pregatita cu hârtie de copt si am pus la cuptor la 180 de grade pentru 20 de minute.
Este util sa verificati cu o scobitoare daca este copt.
L-am scos pe un gratar sa se raceasca.
Am pregatit si mousse-ul de piersici.
Am hidratat foile de gelatina în apa rece.
Am pasat piersicile cu putin sirop, în Blenderul Breville obtinând un piure fin.
Am încalzit piureul, am pus foile de gelatina scurse de apa si am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Am lasat sa se raceasca.
Am mixat smântâna, am adaugat o lingura de miere.
Nu trebuie sa obtinem o spuma foarte ferma, astfel textura va fi mai cremoasa.
In frisca obtinuta, am încorporat piureul de piersici.
Am pus la frigider ca sa prinda consistenta.
Intre timp am pus blatul pe un platou,l-am însiropat foarte putin cu sirop din compot,apoi am pus inelul reglabil în jurul lui.
In mousse-ul de piersici am adaugat si câteva piersici taiate cubulete.
Peste blatul de tort am pus jumatate cantitatea de mousse, apoi am asezat jeleul de zmeura.
Peste acesta am pus restul de mousse, am nivelat si am pus la frigider.
Pentru jeleul-crema am hidratat foile de gelatina cu apa rece.
Daca aveti mango foarte copt, e bine.
Mie mi s-a parut ca totusi nu este, asa ca l-am taiat cubulete si l-am fiert putin în sirop de piersici.
Am pasat mango împreuna cu piersicile cu ajutorul blenderului.
Am încalzit piureul obtinut, am pus gelatina si am amestecat pâna s-a topit.
Am lasat sa se raceasca, apoi am amestecat cu crema mascarpone.
Am turnat compozitia peste mousse-ul de piersici. Si am nivelat.
Tort jelee-ul l-am pregatit cu sirop din compot.
Am amestecat continutul unui plic de tort jelee cu 250 ml sirop, am fiert circa 1 minut si apoi am turnat deasupra tortului.
Incercati sa-l turnati în centrul tortului,dar sa va miscati destul de repede pentru ca se va închega rapid, tortul fiind foarte rece.
Cu un cutit subtire am desprins inelul reglabil, apoi l-am scos.
Am ornat cu fructe physalis si coacaze rosie.
S-aveţi poftă !!!