Cine ar ghici că în spatele unui decor delicat cu flori colorate și dantele de zahăr, se ascunde un blat de cacao, nu prea dulce, cu note robuste, însiropat cu cafea, umplut cu cremă ganache? Un echilibru între feminin și masculin, un fel de yin și yang.
Blatul:
Bați cu mixerul, albușurile cu sarea și îndulcitorul și dai deoparte.
Separat, bați untul cu mixerul, până se deschide ușor la culoare, adaugi treptat gălbenuşurile, laptele, cacaoa, praful de copt. Încorporezi ½ din cantitatea de făină, 1/2 din albuşurile bătute spumă, apoi restul de făină și restul de albușuri.
Obții o compoziţie cremoasă (ca la negresă) pe care o torni într-o tavă pregătită cu foaie de copt sau unsă cu grăsime și dai la cuptorul preîncălzit aprox 25 de minute, la foc mediu (sau până trece testul scobitorii). Lași la răcit.
Tai blatul în 3 foi.
Pentru însiropat:
Pregătești cafeaua (din cafea solubilă, nu măcinată, pentru că e mai fină și nu mai e nevoie să o strecori, dar și pentru că are o aromă mai intensă). Lași la răcit.
Crema ganache:
Pui pe baie de abur frișca lichidă împreună cu ciocolata, iar când s-a topit ciocolata, amesteci bine și dai la rece. Bați cu mixerul sau cu o spatulă, pentru o consistență fină, cremoasă.
Montare și decor:
Umpli tortul cu crema ganache.
Pentru decor, pregătești o cremă albă: bați cu mixerul frișca lichidă, mai moale, adaugi mascarponele și mai amesteci până capătă o consistență cremoasă.
Îmbraci tortul în alb.
Crema rămasă o împarți în 2 boluri și o amesteci cu colorant alimentar roșu, respectiv galben. Umpli un poș cu cele 2 culori, alternându-le și decorezi tortul cu flori mari, colorate, perle de zahăr și zahăr colorat pe capac, iar cu dantelele pe margine.
Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2021/01/tort-cu-ciocolata-si-dantele.html
1
Dacă optezi să decorezi tortul cu dantele de zahăr, pregătește decorațiunile cu o zi înainte, astfel încât decoratul să meargă mai ușor.