Un tort facut la comanda pentru un barbat de peste 50 ani! Tortul a fost apreciat de toti invitatii si super gustos!
Pentru blatul vanilat: Separam ouale, albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat, iar cand am optinut o bezea ferma si lucioasa, oprim mixaerul si folosim un tel. Adaugam galbenusurile si le omogenizam de jos in sus, pe urma punem faina cu praful de copt cernute in 2 transe si amestecam usor pana obtinem o compozitie grosuta, iar la finam adaugam uleiul, laptele si vanilia si amestecam din nou pana obtinem o consistenta pufoasa si aerata. Turnam compozitia rezultata intr-o tava tapetata cu hartie de copt de 21cm si dam la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 30-40 minute sau facem testul cu o scobitoare. Cand este gata il lasam sa se raceasca si il taiem in 2 felii egale.
Pentru blatul de cacao: Separam ouale, albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul trepata, pe urma cu un tel amestecam ingredientele uscate si cernute in 2-3 transe si cu miscari usoare de jos in sus omogenizam compozitia, iar la final adaugam esenta de rom dupa gust. Turnam compozitia rezultata intr-o tava tapetata cu hartie de copt de 21cm si dam la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 10-15 minute sau facem testul cu o scobitoare. Cand este gata il lasam sa se raceasca si il taiem putin pana scoatem o foaie de blat de aceeasi grosime ca foile de vanilie. Siropul: adaugam intr-un ibric apa cu zaharul si lasam pe foc pana da cateva clocote, apoi adaugam vanilia esenta sau alte arome care va plac.
Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte:
Punem foile de gelatina in apa rece. Frisca lichida fierbinte o turnam peste ciocolata, lasam cateva secunse si amestecam pana omogenizam compozitia, adaugam foile de gelatina si amestecam pana cand sunt topite in totalitate. Trecem ciocolata printr-o sita si o amestecam cu frisca batuta cu putin zahar pudra si omogenizam.
Pentru mousse-ul de afine: Punem foile de gelatina in apa rece. Incalzim coulis-ul de afine si adaugam foile de gelatina, amestecam pana la omogenizare si pana cand gelatina s-a topit, o trecem printr-o sita si o amestecam cu frisca batuta cu putin zahar pudra, apoi omogenizam totul foarte bine.
Asamblare:
Pe un platoul asezam prima foaie de vanilie, asezam un inel detasabil cu folie de acetata de jur-imprejur, insiropam, turnam jumamate din mousse-ul de ciocolata, asezam 3 banane curatate si taiate pe lungime apoi punem restul de mousse. Asezam blatul de cacao si dam totul la rece 20min. Pe urma insiropam blatul maro, turnam mousse-ul de afine si in interiorul cremei adaugam cateva prajiturele de profiterol umplute cu vanilie. Eu le-am facut in casa cu o zi inainte, dar voi le puteti cumpara sau sa le evitati daca nu doriti! Adaugam si ultima foaie, apoi dam tortul la rece pana a doua zi.
Inainte de a acoperi tortul cu crema sa nu uitam sa insiropam si ultimul blat de vanilie!!! Pentru crema de nivelare:
Mixam untul moale, adaugam crema de branza, omogenizam si la final zaharul il punem in 3 transe si mixam dupa fiecare. Vom obtine o crema legata si perfecta pentru nivelare.
Cand il acoperim, punem un strat foarte subtire, dam la rece 30 min, apoi il acoperim cu restul de crema.
Ornam dupa bunul plac!