"retete pascale"
Cu ocazia zilei onomastice a soțulei meu am pregătit acest tort delicios. L-am servit alături de prietenii noștri și a fost foarte apreciat.
Pentru blat:
Pui ciocolata în 80ml cafea fierbinte și o lași să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Lași să se răcorească.
Pui într-un castron ouăle, uleiul și iartul și amesteci cu un tel, apoi adaugi crema de ciocolată și omogenizezi. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Într-un alt vas pui făina, cacaua, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și omogenizezi amestecul, apoi îl cerni peste compoziția lichidă și omogenizezi ușor cu mișcări de jos în sus. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen.
Tapetezi cu hârtie de copt fundul unei tăvi și ungi cu unt marginile, apoi torni compoziția. Introduci tava în cuptorul preîncălzit la 160 de grade C, pentru 50-55 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Răstorni aluatul cu fața în jos pe un grătar și îl lași să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet îl tai în 3 pe orizontală.
Înfierbânți 400ml smântână pentru frișcă, o dai deoparte și pui în ea ciocolata ruptă în bucățele mici (400g). O lași nemișcată 1-2 minute după care omogenizezi ganache-ul. Lași la răcorit și apoi îl dai la frigider pentru 4-6 ore.
Pui afinele cu zahărul într-un vas și lași să fiarbă 5-7 minute. Adaugi amidon în zeama lăsată de afine și omogenizezi compoziția și apoi lași să fiarbă la foc mic, amestecând permanent până când se îngroașă compoziția. Lași să se răcească.
Mixezi crema mascarpone cu zahărul măcinat până când crema devine pufoasă. Adaugi 100ml smântână naturală pentru frișcă și mixezi până când devine fermă. Separat mixezi ganach-ul de ciocolată (scos de la frigider) 1 minut, până când devine pufos și apoi îl pui peste crema mascarpone și omogenizezi bine.
Pui un blat pe un platou în interiorul unui inel reglabil de tort și întinzi jumătate din jeleul de afine. Pui 1/3 din crema de ciocolată (cu ajutorul unui posh) și netezești crema cu o spatulă.
Pui al doilea blat, torni jeleul de afine rămas și torni 1/3 din crema de ciocolată și nivelezi. Pui ultimul blat și introduci platoul la rece pentru câteva ore.
Înainte de a desface inelul reglabil de tort treci cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile.
Dacă crema păstrată la rece s-a întărit, torni 100 ml smântână pentru frișcă peste cremă și o mixezi până când se omogenizează compoziția. Întinzi un strat de cremă peste ultimul blat și ornezi tortul după imaginație, cu crema rămasă.
Poți să presari alune mărunțite sau fructe.