Desert tort cu ciocolata, cafea si whisky

de Gherca Daniela in Torturi, 17 Aug 2021 | 3669 vizualizari

 

Un tort facut cu drag pntru aniversarea unui tanar de 20 de ani! " Retete de suflet"

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat dimensiune 21cm:
  • 80g ciocolata neagra
  • 75g unt topit
  • 50ml frisca lichida calda
  • 2 oua + 4 galbenusuri
  • 90g faina
  • 25g cacao
  • 25ml lapte cald
  • 4 albusuri
  • 100g zahar
  • putina sare
  • esenta de vanilie
  • Blat de nuca tava 21cm
  • 4 oua mari
  • 5 linguri zahar
  • sare
  • 5 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura si jumatate de cacao
  • 5 linguri nuca macinata
  • esenta de rom
  • Sirop: (cantitatile in functie de cat de insiropat il doriti)
  • apa
  • esenta de vanilie
  • zahar dupa gust
  • Pentru crema cafea:
  • 100g ciocolata cu cafea
  • 100ml cappuccino fierbinte (cafea cu lapte, cafea fara cofeina)
  • 100ml smantana pentru frisca rece + zahar pudra
  • 2 foi gelatina hidratata in apa rece
  • Pentru mousse-ul de ciocolata:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 30 ml lapte
  • 1 foi de gelatina
  • 130 ml frisca lichida
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
  • Pentru mousse-ul de whisky
  • 1 galbenusuri
  • 25 g zahar
  • esenta de vanilie dupa gust
  • 100 ml lapte
  • 1.5 foi de gelatina sau 2.5 g gelatina granule + apa rece
  • 50 ml crema de whisky Bailey's
  • 125 g smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • Crema pentru nivelare:
  • 60g de unt moale (temperatura camerei)
  • 250g branza Philadelphia
  • 150g de zahar pudra
  • Glazura:
  • 100g ciocolata alba
  • 16g ulei
  • colorant
  • In plus:
  • 2-3 bezele
  • un pahar
  • candurin pudra
  • cateva boabe de struguri
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu ciocolata, cafea si whisky:

Pentru blatul de cacao:
      Intr-un bol marisor topim ciocolata, peste adaugam untul topit, amestecam, adaugam si frisca lihida calda, amestecam din nou dupa care adaugam ouale cu galbenusurile (unul cate unul) si amestecam cu un un tel pana la omogenizare. Apoi adaugam faina cu cacaoa, laptele cald, esenta de vanilie si mai amestecam pana omogenizam bine toata compozitia.  

   Separat mixam albusurile cu putin sare, iar dupa un minut punem zahar putin cate putin pana la terminare, apoi cu o paleta punem din bezeaua obtinuta peste compozitia de ciocolata si amestecam de jos in sus pana omogenizam bine totul.      Turnam totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 170°C pentru 40 minute sau facem testul cu scobitoare.     Cand este gata il lasam la racit si il taiem in 3 pe orizontala.  
Pentru blatul cu nuca: Batem ouale cu sarea si zaharul pana isi schimba culoarea si compozitia s-a dublat, apoi adaugam uleiul si romul, mixam, iar la final, faina cu nuca si cacaua, mixam si turnam totul in tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor pentru circa 30 minute la 180°C.  
Pentru sirop: 
Incalzim apa cu zaharul si esenta de vanilie pana da un clocot, apoi lasam la racit.
Pentru mousse-ul de ciocolata:  
Punem foaia de gelatina la hidratat in apa rece.
Ciocolata o topim impreuna cu laptele, adaugam foile de gelatina si lasam sa ajunga la temperatura camerei.
 Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu ciocolata si omogenizam.
Pentru crema de cafea:
Gelatina o hidratam in apa rece. Maruntim ciocolata su turnam cappuccino fierbinte peste ciocolata , apoi amestecam pana devine lichida. Cand s-a mai racorit putin, punem gelatina topita cateva secunde la microunda si o turnam peste ciocolata si lasam sa ajunga la temperatura camerei. Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu crema de ciocolata racita si omogenizam.  
Pentru mousse-ul de whisky:
Hidratam gelatina foi in apa rece, cat sa o acopere in totalitate.
Galbenusurile le mixam cu zaharul si vanilia pana isi schimba culoarea.
Laptele impreuna cu crema de whisky le punem intr-un ibric pe foc pana se incalzesc.
Turnam in fir subtire laptele aromat peste galbenusuri amestecand energic.
Punem din nou pe aragaz, la foc mic si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa si alcoolul s-a evaporat.
Dam deoparte, lasam sa se racoreasca 2-3 minute, apoi adaugam gelatina stoarsa bine de apa, omogenizam si lasam sa se raceasca in totalitate.
Cand crema este rece, batem repede frisca lichida impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa, nu sa stea bat, apoi adaugam cate 2 linguri de frisca in bolul cu crema si mixam, continuam asa pana incorporam frisca cu crema si obtinem un mousse pufos si cremos.   Asamblare: Cremele le facem atunci cand trebuie turnate in tava, nu inainte!!!
Intr-un inel de 21cm acoperit cu folie de acetat, asezat pe un platou, punem prima felie de blat de cacao, insiropam, mousse-ul de ciocolata, foaia de blat cu nuca, insiropam, mousse-ul de cafea, a doua felie de blat de cacao, insiropam, mousse de whyski, ultima foaie de blat de cacao si dam la rece pana a doua zi.   Pentru crema de nivelare:
Mixam untul moale, adaugam crema de branza, omogenizam si la final zaharul il punem in 3 transe si mixam dupa fiecare. Vom obtine o crema legata si perfecta pentru nivelare.
Cand il acoperim, punem un strat foarte subtire, dam la rece 30 min, apoi il acoperim cu restul de crema. Glazura:  Topim ciocolata pe baie de aburi, adaugam colorant si la final uleiul pentru luciu, dar si pentu a subtia ciocolata (sa fie mai lichida/curgatoare)
Ornam dupa imaginatie.
Sper sa va inspire!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu ciocolata, cafea si whisky" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort de mere