Un pseudo tort Egiptean :)
Blat x3:
Crema de vanilie:
Crema de frisca si caramel:
Decor:
Blat: Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam la viteza mare pana acesta se topeste. Adaugam uleiul, nuca macinata si faina si omogenizam bine.
Tapetam o tava (20 cm diametru) cu folie si coacem foaia pana se rumeneste usor deasupra.
Repetam operatiunea inca de 2 ori (in total avem nevoie de 3 blaturi).
Crema de vanilie: Frecam galbenusurile cu zaharul, adaugam faina si laptele in fir subtire si punem amestecul pe foc mic amestecand continuu pana se ingroasa ca o budinca.
Mixam untul spuma la temperatura camerei cu zaharul vanilat si adaugam lingura cu lingura din crema de galbenusuri (complet racita), omogenizand bine dupa fiecare lingura.
Crema de frisca si caramel: Caramelizam cele 2 linguri de zahar pana ajung de culoarea chihilimbarului, apoi le stingem cu 50 ml frisca lichida si lasam pe foc pana se topeste complet zaharul.
Mixam restul de frisca (125 ml) tare, apoi adaugam din caramelul usor racit. Adaugam si nucile macinate si dam crema la rece 10 minute.
Pe platoul pe care vom servi tortul punem prima foaie de blat si o ungem cu nutella/finetti.
Adaugam 3 linguri din crema de vanilie, 1/2 din crema de frisca, al 2-lea blat, 3 linguri din crema de vanilie, restul de 1/2 din crema de frisca si acoperim cu ultimul blat.
Imbracam marginile tortului in crema ramasa (mai oprim putina pentru decor) si dam tortul la rece.
Intre timp pregatim glazura.
Topim ciocolata alba cu frisca lichida si o lasam putin sa se racoreasca.
Glazuram tortul cu ciocolata, decoram cu restul de crema ramasa si bombonele colorate.
1
Zaharul vanilat se poate inlocui cu esenta de vanilie.