Ieri a implinit fiica-mea 10 ani, a schimbat si ea prefixul, mandra nevoie mare. Asa ca i-am pregatit un tort delicios cu crema bavareza de ciocolata si in interior ananas caramelizat. A iesit un deliciu. :X
Pt. blat 1 (diametrul de 25 cm):
Pt. blatul 2 (diametrul 20 cm):
Pt. crema bavareza de ciocolata:
Pt. ananasul caramelizat:
Pt. insiropat:
Pt. ornat:
Blaturile se prepara la fel amandoua, doar ca se coc in tavi de dimensiuni diferite.
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare apoi se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Se adauga apa si esenta de vanilie si se mai mixeaza putin. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste spuma. Se amesteca cu o spatula pana se incorporeaza in spuma. La final se adauga faina cernuta si se amesteca cu miscari usoare pana la incorporare.
Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 25-30 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Se lasa blaturile sa se raceasca bine, de preferat sa se prepare cu o zi inainte.
Crema bavareza de ciocolata: Ouale se amesteca bine cu zaharul pudra vanilat intr-o craticioara. Separat se incalzeste laptele apoi se toarna fierbinte putin cate putin peste amestecul de oua, amestecand continuu sa nu se adune. Se pune cratita pe foc si se lasa pana incepe sa se ingroase, amestecand si avand grija sa nu se branzeasca. Se ia de pe foc si se pune ciocolata rupta bucati. Se amesteca energic pana se topeste toata ciocolata si compozitia devine omogena. Se lasa sa se racoreasca.
Intre timp se pune gelatina la hidratat in 50 ml apa apoi se toarna peste crema si se amesteca bine pana se dizolva granulele de gelatina. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Se bate bine smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine consistenta. Se adauga in mai multe reprize crema de ciocolata racita si se amesteca usor pana se obtine o crema aerata, pufoasa. Se da la rece pana se prepara ananasul caramelizat.
Intr-o craticioara se caramelizeaza cele 2 lg de zahar. Se toarna sucul de ananas si se lasa pe foc mic sa fiarba usor pana se topeste zaharul. Se adauga apoi ananasul taiat in bucatele mici si se amesteca. Se lasa pana scade aproape tot siropul dupa care se lasa la racit.
Siropul: Se pune in apa cele 2 lg de zahar, se lasa sa fiarba 5 minute apoi se lasa la racit. Se adauga esenta de vanilie dupa gust.
Asamblare tort: Se ia un platou si se pune inelul de la forma de tort cea mare. Se imbraca cu folie alimentara. Blatul mare se taie in doua. Se asaza primul blat si se insiropeaza. Se unge cu o parte din crema bavareza. In mijloc se asaza blatul cel mic si se insiropeaza bine cu suc de ananas apoi se scobeste un strat subtire din aluat, de deasupra, lasand si putina margine. Interiorul se umple cu ananasul caramelizat. Pe marginea ramasa libera de la blatul mare se asaza visine de jur imprejur apoi se acopera torul cu un strat de crema bavareza. Se asaza deasupra cel de-al doilea blat insiropat. Se acopera cu folia alimentara si se da la rece pentru cateva ore (sau peste nopate) pana se intareste crema.
A doua zi se indeparteaza folia si se orneaza cu frisca batuta. Se topeste ciocolata cu frisca, se lasa putin sa se racoreasca si se toarna pe marginea torului lasand sa curga usor. Se da la frigider pana se intareste ciocolata apoi se orneaza dupa preferinta si imaginatie.
Pofta buna!
1
Crema bavareza nu trebuie sa fiarba foarte tare, altfel riscam sa se branzeasca.
2
Va fi usor lichida crema dar cu gelatina se va intari perfect.
3
Se pot inlocui visinele cu alte fructe preferate sau se poate renunta la ele. Eu am pus visine pentru a da un gust usor acrisor tortului.