Istoria tartei cred ca este cunoscuta dintr-un esec a iesit ceva wow, cam asa se traduce istoria acestei tarte. Am citit si eu si istoria si mai multe variante de tarta si cum imi place sa fac ce vreau in bucataria mea chiar asa am facut, ce n-am facut a fost blatul de tarta, am trisat si am folosit aluat foitaj gata facut.
Pentru ca aluatul foitaj l-am avut la congelator, l-am scos din timp si l-am lasat sa se dezghete. Dupa ce aluatul se dezgheata ne apucam sa facem tarta. Curatam merele si le taiem pe jumatate , scoatem samburii si apoi taiem felitute nu foarte groase. Le punem intr-un castron si stoarcem lamaia deasupra si amestecam sa nu se oxideze merele cat timp caramelizam zaharul. Punem in tigaia wok untul taiat cubulete sa se topeasca apoi adaugam zaharul brun, amestecam bine apoi punem merele si scortisoara. Lasam cca 20 min la foc mic sa se inmoaie bine si sa se prinda caramelul de mere, apoi scoatem feliile de mere si le asezam intr-o forma ceramica. Mai lasam cca 10 min sosul caramel sa scada apoi il turnam peste mere, presaram si nuca macinata. Separat aluatul foitaj il intepam cu furculita apoi il asezam peste mere surplusul de aluat il taiem, eu l-am impletit si l-am pus de jur imprejur ca un snur, crestam in x mijlocul tartei si bagam tarta la cuptor. Eu am folosit functia cuptorului electric cea pentru pizza si temperatura 200 grade si 35 min, mergea chiar 40 min, iesea mai rumenita, asta daca-ti place mai crocant caramelul. Am scos tarta din cuptor si am rasturnat-o pe o farfurie mai mare, deasupra am presarat zahar brun si mi-am testat noua jucarie, adica arzatorul pentru caramel, bezea si altele. Am caramelizat un pic zaharul de deasupra, apoi am decorat cu frisca, fiint calda tarta frisca incepe sa se topeasca si sa se amestece cu merele si caramelul. Se poate servi si cu inghetata. Pot sa spun ca e tarta delicioasa si se mananca repede....