concurs "tarte si placinte rumenite si iscusite"
O reteta frantuzeasca din regiunea Poitou Charentes :)
Aveam pofta de o tarta cu prune si aceasta varianta cu crema engleza si parfumata cu coniac m-a atras foarte mult.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/09/tarta-cu-prune-si-crema.html
Aluat dulce:
Pentru garnitura si crema:
Aluatul dulce:
În bolul robotului se toarnă făina, zahărul și sarea. Se amestecă bine.
Se adaugă untul moale taiat în bucăți și se amesteca pana cand untul este bine incorporat. Se adauga oul si vanilia si se amesteca pana cand se formeaza o bula. Se scoate aluatul si se preseaza de cateva ori cu palma pentru a-l aplatiza. Se pune in folie alimentara aluatul si lasati-l sa se odihneasca cel putin 20 de minute in frigider.
Pregatiti crema:
Puneti laptele la fiert.
Amestecati galbenusurile de ou cu zaharul, coniacul si faina.
Varsati deasupra laptele fierbinte treptat, continuand sa amestecati.
Puneti compozitia pe foc mic si lasati cateva minute pana se-ngroasa un pic.
Luati de pe foc si lasati sa se raceasca.
Spalati, curati prunele de samburi si taiati-le in 6.
Ungeti cu unt o forma detasabila.
Presarati faina pe suprafata de lucru si intindeti aluatul intr-o foaie subtire. Rulati foaia pe sucitor si asezati-o in forma unsa - imbracati bine fundul si peretii formei detasabile. Indepartati surplusul de aluat si intepati cu o furculita. Asezati prunele si turnati deasupra crema racita.
Dati la cuptorul incins la 210° C, timp de 45 minute.
Lasati sa se raceasca si dati la frigider.
Se serveste rece.