Tartele cu fructe sunt preferatele începutului de vară, pentru gustul lor deosebit și pentru că sunt pufoase și răcoroase.
Din ingredientele de mai jos am făcut o tartă micuță, într-o formă cu pereți detașabili, cu diametrul de 16 cm și înălțimea de 6,5 cm. Dacă doriți să faceți o cantitate mai mare, măriți corespunzător cantitățile ingredientelor.
Caisele se spală, se scurg de apă, se taie în sferturi, se presară cu zahăr și se lasă cel puțin jumătate de oră, ca să elibereze siropul.
Se mixează albușurile până încep să crească și atunci se adaugă, pe rând, cele patru linguri de zahăr și vanilia. Când albușurile au consistența unei compoziții pentru bezele, se adaugă, unul câte unul gălbenușurile, mixând mereu.
Se adaugă apoi făina, în care s-a amestecat praful de copt, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Se rade coaja de la o jumătate de lămâie și apoi se încorporează încet, odată cu cele două linguri de ulei.
Se unge cu ulei o formă rotundă cu pereți detașabili (cu un diametru de 16 cm) după care se toarnă o jumătate din compoziția de blat și se așază sferturile de caise, de jur împrejur, ca o coroniță și în mijloc, ca o floare.
Restul de compoziție se toarnă peste caise, având grijă sa fie distribuită uniform.
Se dă tava la cuptor la foc potrivit și se lasă până ce blatul începe să se întărească. Atunci se scoate tava și se aranjează la fel, cel de-al doilea rând de sferturi de caise, după care se dă înapoi la cuptor, unde se mai lasă până ce tarta se rumenește bine și la testul cu scobitoarea se verifică faptul că s-a copt.
Se scoate tava din cuptor, se pudrează cu zahăr pudră și se lasă să se răcească, înainte de a fi tăiată ca un tort.
1
Scoateți ouăle din timp din frigider, pentru a avea o temperatură optimă.
2
Și făina trebuie să fie la temperatura camerei.
3
Mixați permanent compoziția de blat, până în momentul când o turnați în tavă.
4
Caisele nu trebuie să fie foarte coapte (pentru că nu mai pot fi tăiate frumos și își pierd forma, la coacere) chiar dacă tarta va avea un gust dulce acrișor, chiar cu tentă amăruie. Tocmai acesta este farmecul său (oricum, ele se mai îndulcesc cu zahărul presărat peste ele, o jumătate de oră înainte de a fi puse în tavă).
5
Nu scoateți tarta din formă și nu o tăiați decât după ce s-a răcit.
6
Aceeași rețetă se poate face și cu vișine, sau cireșe (scurse, de asemenea, de sirop).